Op de hoogte van relevante sancties

22 March 2022 09:18

Het sanctielandschap is sinds 21 februari 2022 snel veranderd. Op dat moment traden wereldleiders met ongekende snelheid en vastberadenheid op tegen de invasie van Oekraïne. Naarmate de lijst met sancties blijft groeien, staan diverse organisaties voor een serieuze uitdaging op het gebied van risicobeheer.

Sanctie due diligence is altijd een integraal onderdeel geweest van risicobeheer, al is het het meest zichtbaar bij financiële dienstverleners. Maar de afhankelijkheid van complexe toeleveringsketens en andere netwerken van derden vergroot de blootstelling van bedrijven in meerdere sectoren, waardoor het naleven van sancties belangrijker dan ooit wordt.

Zo versterkt u uw due diligence en sanctie beoordeling.

De lijst met sancties en PEPS’s verandert constant. Hoe kunt u dan toch potentiële financiële- en reputatierisico's van tekortkomingen in de naleving beperken? Naast het toezicht op nieuwe economische en handelssancties op landniveau, moeten organisaties ook nog screenen op entiteiten, waaronder bedrijven en individuen. Hierbij enkele tips voor een succesvolle aanpak.

1. Voer vandaag nog een risicobeoordeling voor sancties uit. Zelfs als u al beschikt over een gedegen due diligence- en risicobewakingsproces, betekent het veranderende sanctielandschap dat het belangrijk is om periodiek uw proces voor de naleving van de regelgeving te herzien.

2. Versterk uw due diligence met meer data. Het zijn niet alleen sancties, PEP’s en zwarte lijsten die ertoe doen. Om een verbeterd due diligence-proces te ondersteunen, moet u ook rekening houden met Ultimate Beneficial Ownership (UBO) en controles op negatieve nieuwsvermeldingen. Het gebruik van meerdere bronnen en een brede dataset om bedrijven te onderzoeken, zorgt voor meer zekerheid, meer overzicht en een beter geïnformeerde besluitvorming.

3. Implementeer continue sanctiemonitoring. Terwijl veel landen de sancties blijven uitbreiden, moeten bedrijven op de hoogte blijven van alle veranderingen. Alerts instellen en voortdurende monitoring van die nieuw sancties maken het gemakkelijker om snel rode vlaggen te zien en proactief te reageren.

Mist u belangrijke bronnen om het risico op naleving van sancties te beperken? Neem contact met ons op over de sanctiegegevens die beschikbaar zijn in Nexis Diligence™, BatchNameCheck, Nexis® Entity Insight en Nexis® Data as a Service.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs