Overeenkomst NVJ en LexisNexis

22 November 2019 23:40

NVJ en LexisNexis sluiten overeenkomst over toegang online archief voor freelancejournalisten

De NVJ en LexisNexis hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten over toegang tot het online Nederlandstalig nieuwsarchief voor NVJ freelanceleden. Veel freelancejournalisten konden geen gebruik meer maken van de dienst sinds de samenwerking tussen LexisNexis en de Koninklijke Bibliotheek stopte. De NVJ komt met deze overeenkomst tegemoet aan de vraag van veel leden om weer gebruik te kunnen maken van de database.

Het aanbod is bedoeld voor NVJ Freelanceleden. Abonnees kunnen voor een vast maandbedrag miljoenen nieuwsartikelen uit nationale en regionale kranten en tijdschriften doorzoeken.

Rosa García López, secretaris NVJ Freelance: 'Media maar ook het grote publiek moeten eenvoudig toegang krijgen tot recente geschiedschrijving. Onderzoek betekent graven in de tijd. LexisNexis is het collectieve geheugen van media. Dankzij de deal tussen de NVJ en LexisNexis kunnen zelfstandige journalisten weer fatsoenlijk hun werk doen en het heden in de juiste context plaatsen.'

Pim Stouten, hoofd Strategie LexisNexis: 'Freelancers zijn een onmisbare schakel in de nieuwsindustrie en hebben robuust gereedschap nodig om hun werk goed te kunnen doen. Met deze overeenkomst is de gereedschapskist voor freelancers weer goed gevuld. De overeenkomst met NVJ zorgt voor duidelijkheid naar zowel de freelancegemeenschap als de auteursrechthouders van de informatie, en biedt daarmee een solide fundament voor samenwerking.'

Voordelige toegang voor NVJ-Freelanceleden

De NVJ biedt haar freelanceleden exclusief en voordelig toegang tot het online archief van LexisNexis.

Gedurende deze periode kun je via de NVJ gebruik maken van LexisNexis voor een vast maandbedrag. Deelname aan deze pilot verplicht je na 31 december tot niets. In de maanden ervoor hoor je van ons hoe de dienstverlening van de NVJ van het online LexisNexis archief in 2017 verloopt.

Hoe te werk?

Het aanbod van LexisNexis is te vinden op de website van Villamedia: www.villamedia.nl/lexisnexis. Het online archief is toegankelijk voor freelanceleden van de NVJ. Om gebruik te maken van het aanbod, moet eerst een account worden aangemaakt, waarmee je inlogt op Villamedia. Vervolgens kun je je abonneren op LexisNexis.

NVJ-leden die een abonnement willen nemen, maar basis- of studentlid zijn, kunnen in het abonneeformulier hun lidmaatschap upgraden naar freelance. Freelancejournalisten die nog geen NVJ-lid zijn kunnen zich op Villamedia registreren en via het abonneeformulier aangeven dat zij freelancelid worden van de NVJ.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs