Overwinter corruptierisico in de sport: wat bedrijven kunnen doen

28 November 2019 11:03

Niets trekt zoveel controverse aan als een wereldwijd sportevenement zoals de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Laten we daarom kijken hoe het vergaat met de omkoping, corruptie, hoe het op het mensenrechten front gaat van dit evenement en welke risico’s sponsors van de winterspelen lopen.

Ten eerste, Pyeongchang 2018 is niet onderworpen aan de beschuldigingen van het kopen van stemmen. Die beschuldigingen waren er wel bij de selectie van andere gaststeden in de afgelopen jaren (Salt Lake City 2002, Rio 2016 en Tokyo 2020) Zulke beschuldigingen, bewezen of niet, hebben ernstige schade toegebracht aan de reputatie van het merk en geleid tot vragen over de innerlijke werking en de verborgen financiën van het bestuursorgaan.  

Vanzelfsprekend is dit niet het enige mega-sportevenement , wat hier te maken mee heeft. FIFA, het bestuursorgaan van de Wereldvoetbal, is onder vuur sinds 2011 toen het stemde om Qatar het WK 2022 te geven. Er is nu een nieuw boek gepubliceerd dat gebaseerd is op insider onderzoek. Dat boek beweert onder andere dat Qatar state tv- bedrijf overeengekomen is om FIFA £100.000.000 te betalen als Qatar het WK 2022 toernooi toegewezen kreeg.

Pyeongchang 2018 lijkt hoge risico’s op het gebied van corruptie en onethisch gedrag te hebben vermeden; zoals omkoping bij het veiligstellen van bouw- en merchandising contracten; seksuele uitbuitingen en andere vormen van moderne slavernij, die geassocieerd kunnen worden met evenement die een groot aantal toeristen aantrekt, en dwangarbeid in de bouw van specifieke locaties en hotels.

Als het gaat om het laatste, heeft Zuid-Korea haar aanbouw rond de Olympische spelen op een goede en efficiënte wijze voltooid. Dat gebeurde zonder de schendingen van de de mensenrechten die Qatar 2022 wel hebben aangetast. Human Rights Watch, het internationaal Verbond van vakverenigingen, en Amnesty internationaal zijn onder andere diegene die de aandacht hebben gevestigd op de slaaf- achtige uitbuitingen van kwetsbare migrerende werknemers, die waren binnengebracht om de WK infrastructuur van Qatar te bouwen(met name uit Nepal).

Ook op mensenrechten front, is Pyeongchang 2018 opgezet zonder de controversiële stedelijke uitzettingen en verhuizingen, welke wel voor onrust zorgde op de weg naar Beijing 2008, Rio 2016 en Kaapstad, Zuid- afrika’s 2010 World Cup.

Een groot schandaal, die de Zuid- Koreanen niet kunnen negeren, is het Russische doping schandaal. Het Russische team is uitgesloten van deelname, hoewel Russische atleten wel mogen deelnemen maar dan onder een neutrale vlag in een neutrale uniform. Als een van hen goud wint, horen ze het Olympische volkslied vanaf het podium in plaats van hun eigen volkslied. Het verbod kwam tot stand nadat Grigory Rodchenkov, voormalig hoofd van het in diskrediet geraakte antidopingslaboratorium in Moskou, in 2016 naar de Verenigde Staten was gevlucht en openbaarde dat een door de staat gerunde regeling sporters dwong om prestatie verhogende medicijnen te gebruiken bij hun voorbereiding op de spelen van 2014 in Sotsji, Rusland. Alle atleten werden gediskwalificeerd en ontdaan van de 13 gewonnen medailles. Daarnaast verbood het 43 Russische atleten van toekomstige deelname en na het opnieuw testen van alle Russische monsters van de Winterspelen in Sotsji, nog 11 andere Russische atleten.

Niet minder dramatisch is de kwestie van Noord-Korea. Tal van landen hebben hun bezorgdheid geuit over de veiligheid over het sturen van hun atleten naar Zuid- Korea, als gevolg van de spanningen tussen beide landen. Door het geloof dat de spelen veiliger zullen zijn als Noord- Korea deelneemt. Internationale gesprekken van een paar weken geleden leidde tot de beslissing dat Noord en Zuid- Koreaanse teams de openingsceremonie in Pyeongchang samen in zullen gaan. Zij zullen marcheren onder de Koreaanse Unificatie Vlag en de ijshockeyteams van die twee landen zullen samenkomen om tot een enkele ploeg te vormen.

Blijkt dit een doorbraak te zijn in de spanningen tussen Noord en Zuid Korea, dan zal Pyeongchang 2018 de geschiedenis in gaan als de geopolitieke equivalent van een triple-draaiende triple salto op ski's.

Voor goud gaan in het minimaliseren van Risico’s

Bedrijven en sportinstellingen moeten hun risico's minimaliseren als zij een bepaalde sport omarmen. Doen ze dit niet, dan kan dit leiden tot aanzienlijke reputatieschade, financiële en juridische schade én schade aan de sport.
LexisNexis heeft de content en technologie die nodig is om bedrijven te helpen bij het maken van de juiste beslissingen. Dat doet LexisNexis door bedrijven zich bewust te maken van potentiële problemen en ze alert te blijven maken op negatieve ontwikkelingen terwijl die zich ontwikkelen.

  1. Reputatie- schuld door associatie wanneer er een schandaal optreedt. Bijvoorbeeld door de ontdekking van dwangarbeid in de bouw, of waar dan ook in de supply chain van materialen, kan de reputatie van een bedrijf beschadigen.
  2. Compliance,  Anti- omkoping, corruptie, en Anti- witwaspraktijken en moderne slavernij wetten komen in het spel
  3. Financieel- reputatieschade heeft financiële gevolgen, variërend van Public Relations kosten van de bestrijding van negatieve nieuws tot verlies van aandeelhouder/ consument vertrouwen, afhankelijk van de ernst van de kwestie. Bovendien kunnen tekortkomingen in de nalevingen van de wetten leiden tot boetes, uitsluitingen van toekomstige werkzaamheden, enz.
  4. Strategisch — alle reputatie-of financiële kosten kunnen een negatieve invloed hebben op de strategische doelstellingen van een bedrijf.

Wist jij dat?
LexisNexis biedt wereldwijde technologie en intelligentie aan voor organisaties om ze risico’s te laten beperken in de race om te winnen. Lees hier meer over onze risk & compliance oplossingen.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs