Partijen in beeld tijdens de verkiezingen

16 March 2021 14:16

Welke partijen waren het meest in beeld?

Aan het eind van de campagne voor de Verkiezingen van maart 2021 maakt NRC samen met LexisNexis en de Vrije Universiteit de balans op. Hoeveel invloed hadden de media op uw stem?

In dit blog delen we een paar highlights uit het op dinsdag 16 maart 2021 verschenen, artikel. het hele artikel van NRC leest u hier.

  • De coalitiepartijen krijgen de meeste aandacht in de media, vooral de VVD. Die partij kwam in 60 procent van de tv-items en artikelen over de verkiezingen voor. PVV en Forum stijgen gedurende de campagne in media-aandacht.
  • Vrijwel alle partijen profiteerden ervan dat de zwevers goeddeels zijn geland, vooral de VVD en de PVV. Alleen ChristenUnie en SGP verloren meer kiezers aan de zwevende groep dan dat er bijkwamen.
  • Van de 37 partijen op de lijst zijn er 24 die voor het eerst meedoen. Om de kiesdrempel te halen als onbekende partij is media-aandacht essentieel. JA21 is in de geschreven pers (volgens LexisNexis) de meest genoemde nieuweling.
  • Waar praten we over als we over de verkiezingen praten? Corona en gezondheidszorg zijn verreweg het voornaamste onderwerp.
  • Het tweede thema is onderwijs en jeugd. Ook hier was veel coronagerelateerd, zoals het noodpakket van 8,5 miljard euro voor het onderwijs, de problemen in de jeugdzorg, en de achterstand van leerlingen.

Lees hier het volledige artikel.

Bekijk grafieken voor jouw merk, product of bedrijf!

Met Nexis Newsdesk heb je een enorm aantal mogelijkheden om inzichtelijk te maken wie er wat en wanneer schrijft over jouw organisatie. In offline en online media. De voorbeelden die we hier laten zien zijn slechts het puntje van de ijsberg. Zo kun je ook inzicht krijgen in het sentiment van de berichtgeving, de journalisten die het meeste over jouw organisatie schrijven en of er regionale verschillen zijn in de hoeveelheid berichten.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Newsdesk? Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs