PESTEL risico tracker

17 April 2020 13:24

Het Coronavirus heeft de wereld en de maatschappij in het algemeen veranderd. De regeringen van alle landen hebben moeite om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid en komen met maatregelen die de verdere verspreiding tegen moeten gaan. Maar met meer dan 2,5 miljard werknemers en consumenten in een lockdown heeft het virus ook invloed op de economie. Bedrijven hebben steeds meer te maken met PESTEL risico’s doordat er restricties zijn op het reizen bijvoorbeeld of een tekort aan personeel.

In dit blog werpen we een blik op hoe PESTEL risico’s tevoorschijn komen in de media. De COVID-19 risk tracker, mogelijk gemaakt door Nexis Newsdesk, biedt een aantal interactieve grafieken die inzicht geven in hoe de berichtgeving over het coronavirus politieke, economische, sociale, technische, juridische en milieu risico’s bloot geeft. De volledige analyse bekijkt u hier.

Laten we vast een aantal hoogtepunten bekijken.

Over welke PESTEL risico factoren wordt het meeste gepraat?


Sociale, technologische en economische issues lijken de overheersen in de media, juridische risico’s volgen kort daar op. Salarissen, gezondheidszorg, supply chain management en ontslag zijn de ‘buzz’ woorden die het meeste genoemd worden in deze context.

Sociale en economische risico’s staan centraal

Zoals bovenstaande grafiek laat zien, zijn er veel discussies rondom loon en salaris (wages and salaries). Dat is niet vreemd als we weten dat het momenteel wereldwijd zo is dat mensen hun baan kwijt raken als gevolg van het sluiten van restaurants, bars en winkels en door het annuleren van evenementen. Ook de reisbranche krijgt flinke klappen.

Wat zijn de trends m.b.t. economische risico’s?

Ontslag is ook een ‘trending topic’ m.b.t. de economische risico’s. Al is the impact op fabrieken (manufacturing facilities) ook dominant in de media. In de conversaties rondom fabrieken zien we zowel risico’s als kansen. Sommige media legt focus op de moeilijkheden die fabrieken hebben door een tekort aan materialen, onderdelen en personeel. Aan de andere kant zijn er ook stemmen die het hebben over de inspanningen van sommige fabrieken om hun productie aan te passen aan de vraag om moeilijk te verkrijgen producten (met name in de zorg) zoals beschermingsmateriaal en ventilatoren.

Genoemde bedrijven laten risico's en kansen zien

Wanneer alle PESTEL factoren gelinkt worden aan organisaties die genoemd worden, dan kunnen we wel stellen dat geen enkele industrie onberoerd is gelaten. Vliegtuigmaatschappijen, autoproducenten, banken en zelfs digitale platformen merken het effect. Apple en Amazon domineren in de berichtgeving, wellicht omdat deze organisaties supply chain uitdagingen ervaren als een gevolg van COVID-19 en daarom hun aandacht hebben verlegd naar de behoeftes van zorg medewerkers en consumenten.

Meer inzichten in de risico’s van COVID-19?

Nexis Newsdesk geeft op hoofdlijnen een beeld van de PESTEL risico’s als gevolg van COVID-19. Onze due diligence & risk monitoring oplossingen geven organisaties de kracht om om te gaan met de gevolgen.  Nexis Diligence en Nexis® Entity Insight zijn platforms die risk management professionals kunnen gebruiken om due diligence onderzoek te doen of om hun leveranciers of andere derde partijen te monitoren.

We hebben gekeken naar 50 entiteiten met behulp van Nexis Entity Insight en zagen vergelijkbare trends – verhoogde economische, sociale en technologische risico’s – gerelateerd aan deze specifieke bedrijven.  Bijvoorbeeld de hoge en medium risicofactoren die het economische nieuws in de laatste 30 dagen domineren, focussen op de impact van de lockdown zoals ontslag en faillissement.

Er zal ooit een einde komen aan de Coronavirus pandemie. In de tussentijd blijven we opkomende issues rondom COVID-19 monitoren via onze Risk tracker en blijven we organisaties helpen met het in kaart brengen van mogelijke risico’s.  De grafieken in de Risk tracker updaten elke 15 minuten, dus het blijft interessant om deze zo nu dan opnieuw te bekijken.

Naar de COVID-19 PESTEL Risk Tracker

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs