Paul Swaddle is de Pre-Sales Manager van het EMEA Technology Alliances Program van Blue Prism en is een expert op het gebied van Robotgestuurde procesautomatisering (RPA). In dit interview vertelt Paul hoe RPA hele organisaties verandert, en dan vooral op het gebied van third party due diligence.
Wat doet Blue Prism met RPA?
Blue Prism is een toonaangevend bedrijf dat in principe alles rondom RPA heeft uitgevonden in de afgelopen 17 jaar. Wij ontwikkelen software robots (digitaal personeel) die intellectueel getraind kunnen worden om dezelfde interactie als menselijk personeel met een zakelijk systeem te hebben. Deze digitale personeelsleden kunnen herhalende taken doen die echt, menselijk, personeel niet 365 dagen per jaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag kunnen en willen doen.
Wat is het voordeel van RPA voor een bedrijf?
Eigenlijk neem je de robot uit de mens, dus bedrijven laten menselijk werk door robots doen waardoor er productiever en beter werk wordt gedaan. Hierdoor ontstaat er een samenwerking tussen echt en digitaal personeel waardoor het beste resultaat behaald kan worden. Dus het gebruik van robots maakt repetitief werk efficiënter terwijl de personeelskosten omlaag gaan en de omzet toeneemt.
Ik vind het altijd een magisch moment wanneer ik zie dat bij bedrijven het kwartje valt en zij snappen hoe deze digitale werknemers werk voor hun bedrijf kunnen doen wat dan weer leidt tot innovatie en mooie resultaten. Het kan ook impact hebben op alle gebieden binnen iedere sector; financiën, verzekeraars, de zorg, productie, logistiek etc.
Wat zijn de voordelen van deze robots, of digitale werknemers?
Zij geven een garantie voor nauwkeurigheid. Als ik een digitale werknemer een taak geef zal die nooit moe worden of pauze nemen. De taken worden foutloos uitgevoerd wat het risico om dingen over het hoofd zien tijdens het due diligence werk verkleint.
Eén van onze klanten zei laatst “De voordelen zijn niet alleen het besparen van tijd, maar ook het proces sterker maken.” Zij besparen meer dan 2000 uur per jaar en voorkomen problemen op het gebied van relatiemanagement.
Kan RPA due diligence van derde partijen ondersteunen?
Absoluut. Er zijn een paar succesvolle due diligence voorbeelden in de financiële sector te noemen. Deze richten zich op due diligence teams die de meeste uren op een dag kwijt zijn aan het zoeken van content en informatie over financiële misstanden als onderdeel van het gehele due diligence proces. Zij hebben toegang tot verschillende systemen, die wij “draaistoelen” noemen, om deze informatie te vinden.
RPA automatiseert dit saaie werk met herhalende gegevensinvoer. Als resultaat kunnen werknemers zich focussen op de taken die het werk leuk maken en wat een positieve impact heeft op het hele bedrijf.
Kan RPA aan regelgeving voldoen, bijv. bij ongoing due diligence monitoring en reporting?
Alles wat optreedt bij Blue Prism is gecontroleerd en verwijzend. Neem bijvoorbeeld een klant zoals een grote bank, zij gebruiken veel verschillende systemen. RPA zorgt ervoor dat al deze systemen samen aan het einde van de dag één rapport vormen wat naar autoriteiten gestuurd kan worden. Als zij dat rapport niet iedere dag goed gecontroleerd maken kan er de dag erna geen zaken gedaan worden. Zo kan RPA veel betekenen voor heel veel organisaties.
Waarom zijn jullie samen gaan werken met Nexis Solutions?
Nexis Solutions bevat zo veel ontzettend veel en brede informatie waarmee wij een positieve impact kunnen hebben op verschillende sectoren en bedrijven. Ik ben vooral heel enthousiast over onze samenwerking om bedrijven te helpen bij het tegengaan van slavernij en andere ethische misstanden in hun supply chain. Als je dit combineert met ons RPA-software kunnen wij echt het verschil maken en dan heb ik echt plezier in mijn werk.
Hoe ziet u de verdere ontwikkeling van RPA?
Ik kan al zien dat het gebruik van RPA, dus het samenbrengen van mensen en technologie op een behendige manier, echt ‘key’ is geworden in alle AI-projecten. Veel bedrijven zien AI als iets spannends en cools maar eigenlijk geeft het in de basis simpelweg meer zekerheid over alles wat je maar vraagt. Het gaat er dan wel om dat je zo veel mogelijk betrouwbare date erin stopt, en goed omgaat met de uitkomsten die eruit komen. Dit in samenwerking met RPA maakt het een hele sterke combinatie.
Zoals ik zei werkt de technologie alleen als er goede betrouwbare data in wordt gestopt. Dus wanneer er data uit Nexis Diligence in het proces komt, zullen er betere beslissingen gemaakt kunnen worden die risico verlagend zijn en de reputatie van de organisatie zal beschermen.