Regelgeving beneficial owners

30 July 2020 08:25

De verschijning van de Panama Papers in 2016 bracht het probleem van beneficial ownership aan het licht. Beneficial owners zijn personen of entiteiten die inkomsten verbergen in een organisatie door gebruik te maken van shell corporations. Beneficial ownership is niet altijd meteen illegaal. Helaas maakt de anonimiteit hiervan het mogelijk om belasting te ontduiken, geld wit te wassen of ongeoorloofde middelen te verstoppen. Mensen of bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan deze illegale acties hebben flinke reputatieschade opgelopen in de media of zijn in sommige gevallen vervolgd.

De Panama Papers ontdekking heeft een trend gestart in regelgeving ontwikkelingen waarbij bedrijven bloot worden gesteld aan grotere risico’s wanneer zij de beneficial owners uiteindelijk niet kunnen identificeren bij klanten, zakenpartners en andere derde partijen. Nexis Solutions begrijpt die uitdaging en wij willen daarbij helpen. Aan ons due diligence platform, Nexis Diligence, is daarom nu Dun & Brandstreet Ultimate Beneficial Ownership data toegevoegd.

Beneficial ownership in de media spotlight

Due diligence voor beneficial ownership wordt steeds belangrijker voor organisaties. En
intensieve media-aandacht samen met toegenomen regelgeving verhoogt de druk op de risicomanagement processen van bedrijven.
Aan het begin van 2020 onthulde een onderzoek dat een aantal leveranciers van de U.S. Department of Defence shell companies (bedrijven die alleen op papier bestaan) gebruikten om zo frauduleus productiebiedingen te winnen. Recentelijk maakte de FCPA-blog nog een datalek bekend, dit keer van een bedrijf in het centrum van Londen, die de beneficial owners van 400.000 anonieme bedrijven bekend maakte. Intensieve media-aandacht samen met toegenomen regelgeving verhoogt de druk op de risicomanagement processen van bedrijven.

Beneficial ownership regelgevingen zijn overal ter wereld aangesterkt:

  • De door de U.S. Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) sinds 2018 nieuw ingestelde regels vereisen van grote financiële instellingen dat zij beneficial owners identificeren met 25% of meer ownership en aan voortdurende monitoring doen om verdachte transacties te identificeren. Sinds juni 2019 is de U.S. Corporate Transparency Act goedgekeurd door het House Financial Services Committee.
  • De EU’s 5e anti-witwasrichtlijn (AMLD5) die begin dit jaar inging dwingt bedrijven om due diligence uit te voeren over transacties uit hoog-risicogebieden. Bedrijven moeten snel schakelen aangezien meer dan 170.000 bedrijven in Ierland al zijn bestraft door het falen of het te laat introduceren van maatregelen om aan de 4AMLD te voldoen.
  • Nieuwe Unexplained Wealth Orders (UWO) in de UK geven de National Crime Agency het recht om activa in beslag te nemen van iedereen die verdacht wordt betrokken te zijn in criminaliteit die hun inkomsten niet kunnen verantwoorden.
  • De Companies Law in Hong Kong uit 2018 zorgt er voor dat bedrijven een register moeten maken over beneficial ownership informatie

Toezichthouders gebruiken de strengere regels om meer handhavingsacties te krijgen. Volgens the Global Bribery and Corruption Outlook 2019, gepubliceerd door Hogan Lovells, nemen de boetes voor omkopingen en corruptie overal ter wereld toe. Er wordt steeds meer actie genomen tegen personen en bedrijven. In de eerste helft van 2019 werden er 11 personen aangeklaagd op grond van de U.S. Foreign Corrupt Practices Act. Terwijl in Singapore de celstraffen voor omkopingen en corruptie van 2017 naar 2018 zijn toegenomen met 14 maanden tot een gemiddelde van 43 maanden.

Zo krijgt u inzicht in beneficial owners

De conclusie? Het identificeren van de beneficial ownerships van derde partijen waar u mee zaken doet is belangrijker dan ooit. Is uw huidige due diligence proces hier klaar voor? Heeft u voldoende inzicht in beneficial ownership? Ontdek de mogelijkheden van Nexis Diligence™ Nexis Diligence™ bevat namelijk Dun & Bradstreet® UBO data over miljoenen ondernemingen wereldwijd.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs