Tijdens de Data Insights Week eind oktober presenteerde Sam Hemmant, Marketing Director – EDDM & DaaS Portfolios van LexisNexis, een webinar over risk management & reputatie en hoe (verrijkte) data kan helpen bij het managen van je reputatie.
In dit blog blikken we terug op hoofdlijnen terug op de inhoud van dit webinar. Mocht je interesse hebben om het hele webinar te bekijken dan kan dat via deze link.
Reputatiemanagement vs reputatie risk management
Het webinar start met een toelichting op de twee termen waar het om draait tijdens het webinar: reputatiemanagement en reputatie risk management.
Bij reputatiemanagement ligt de nadruk op het beïnvloeden en in kaart brengen van het publiekelijk beeld van een organisatie of persoon. Bijvoorbeeld door:
- Het promoten van positieve verhalen om zo meer zichtbaarheid te krijgen bij het grote publiek of mogelijke klanten.
- Proactief te monitoren van het sentiment over jouw bedrijf, campagne of merk en zo je reputatie te bewaken
Reputatie risk management legt de focus op het managen van het risico van reputatieschade. Dat kunnen ook risico’s zijn die veroorzaakt zijn door zaken te doen met ‘foute’ derde partijen. Denk aan klanten of leveranciers die zich schuldig maken aan omkoping of witwassen. Die slechte publiciteit of reputatie kan leiden tot financiële of juridische schade voor jouw organisatie en dus ook tot een negatief beeld van de reputatie.
Trends die laten zien hoe belangrijk reputatie risk management is
Tijdens het webinar besprak Sam ook een aantal trends die bewijzen dat het slim is om aan reputatie risk management te doen:
- Het COVID-19 effect
De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus zijn op alle fronten groot. Maar ook in het geval van risk management zijn de gevolgen niet te overzien. Denk maar aan toenemende kwetsbaarheid door de publieke opinie die breed uitgemeten wordt mocht je als organisatie niet goed omgaan met de gevolgen van de crisis. Bied jij je werknemers wel de juiste bescherming? Of toon je publiekelijk te weinig medeleven voor slachtoffers en leg je daarbij te veel nadruk op winst in plaats van mensen? Dit kan je zo maar je reputatie kosten. - Een afname in vertrouwen
Al voordat we te maken kregen met COVID-19 zagen we dat er steeds minder vertrouwen is onder consumenten. Zo liet de 2020 Edelman Trust Barometer al zien dat klanten steeds minder loyaal zijn als gevolg van een gebrek aan vertrouwen in bedrijven. Uit dit rapport blijkt ook dat ethiek (zoals integriteit) vaak belangrijker wordt geacht dan vaardigheid bij de keuze om een product van een bepaalde leveranciers te kopen. - De vraag naar 'purpose driven spending'
Van consumenten die bepaalde merken boycotten tot steeds strengere eisen van investeerders: veel organisaties merken dat het belangrijk is dat ze ook voldoen aan ethische eisen. Want:
- 6 van de 10 millennials neemt ethische waarden mee in de beslissing om een aankoop te doen
- Een verlies aan vertrouwen leidt tot een verlies van loyaliteit van klanten
- Beleggers en investeerders willen steeds vaker duurzame winst (ESG)
Data en reputatie risk management
Het webinar werd afgesloten met voorbeelden van soorten data die belangrijk zijn om in te zetten om een efficiënt en betrouwbaar risk management proces in te richten. Denk bijvoorbeeld aan financiële gegevens, juridische gegevens, UBO-data maar ook aan berichtgeving in het nieuws over relevante derde partijen. Hoe meer data, en hoe beter deze verrijkt is, hoe meer je erop kunt vertrouwen dat jouw proces goed werkt.
Webinar terugkijken
Wil je hier mee over weten? Je kunt het webinar terugkijken via deze link.
Of neem contact met ons op via het formulier. We vertellen je graag meer over onze Data as a Service mogelijkheden of onze due diligence screeningstool Nexis Diligence.