Hoe gaat u nepnieuws tegen

06 December 2019 10:35

Elk jaar kent de Amerikaanse, met de Pulitzerprijs bekroonde, nieuwswebsite PolitiFact de Leugen van het jaar-prijs toe: de dubieuze eer voor het nieuwsbericht dat uitblinkt in schaamteloosheid, of een grote impact op de maatschappij heeft gehad.

“PolitiFact roept het begrip nepnieuws uit tot winnaar van 2016, vanwege de veelzijdige symboliek in een verkiezingsjaar vol grootschalige en flagrante leugens”, laat de redactie weten. “Nepnieuws is het opvallendste symptoom van een samenleving waarin de waarheid niet meer doorslaggevend is. Als we het niet meer eens worden over basale feiten – of zelfs niet over het feit dat er feiten bestaan – hoe kunnen we dan de dialoog met elkaar aangaan?”

In dezelfde periode werd dit begrip (in het Engels: post-truth) door het Britse Oxford Dictionary uitgeroepen tot woord van het jaar 2016. De ontnuchterende definitie die zij gaven aan deze nieuwe aanwinst van de Engelse taal luidt: “Omstandigheden waarin het appelleren aan emoties en persoonlijke overtuigingen de publieke opinie sterker bepaalt dan objectieve feiten”.

Deze culturele barometers van twee continenten laten zien welke onheilspellende verschuiving we de laatste jaren hebben doorgemaakt. De meeste journalisten zijn het erover eens dat de opkomst van nepnieuws de wereldwijde verslaglegging van objectief nieuws serieus bedreigt. Maar wat kunnen we doen om dit gevaarlijke fenomeen tegen te gaan?

Meer weten? Lees onze whitepaper (2017)

In 2020 verscheen ons ebook over dit onderwerp, bekijk deze hier