Risico's in de farmaceutische industrie

22 July 2020 10:56

Organisaties wereldwijd moeten meer en meer voldoen aan ethische verwachtingen. Van zowel aandeelhouders als consumenten. Daarbij komt ook nog dat toezichthouders steeds strengere eisen stellen en meer controleren. Met als doel financieel of ethisch wangedrag aan te pakken. Twee recente voorbeelden, Novartis en Alexion, laten zien waarom de farmaceutische industrie in het bijzonder zich druk zou moeten maken over mogelijke gevallen van omkoping en corruptie.

Plaats mensen voor winst of betaal de prijs

De internationale farmaceutische markt staat nooit stil en is dramatisch veranderd in slechts enkele jaren. Hiermee zijn de ook de risico’s toegenomen. Verhoogde ethische verwachtingen over de veiligheid van patiënten, social responsibility en het milieu zijn slechts enkele zaken waar aandeelhouders en consumenten naar kijken. Bedrijven die niet kunnen voldoen aan deze verwachtingen lopen een verhoogd risico op reputatieschade en boetes van handhavers.

Verhoogd risico op omkoping en corruptie

Het toenemende risico op omkoping en corruptie in de farmaceutische industrie heeft verschillende verklaringen. Andrew Ceresney, een voormalig directeur van de U.S. SEC Division of Enforcement, identificeert drie vormen van wangedrag.

  • Farmaceutische bedrijven hebben in het verleden vaker zorg professionals omgekocht in ruil voor een het proactief aanbieden van recepten voor bepaalde middelen met als resultaat een toename van hun marktaandeel.
  • Ten tweede is het voorgekomen dat farmaceutische bedrijven betrapt zijn op het betalen voor het sneller goedgekeurd worden van producten door autoriteiten in de zorg.
  • Omkoping wordt steeds vaker vermomd als een donatie in het kader van liefdadigheid.

Ook het regelgevende toezicht op internationale activiteiten en de gehele supply chain van organisaties is toegenomen. Terwijl dit toezicht steeds beter wordt in heel veel landen neemt met name de U.S. Foreign Corruption Practices Act (FCPA) vaak het voortouw in het gevecht tegen omkoping en corruptie in de farmaceutische industrie. Hun talrijke onderzoeken naar illegale praktijken binnen de farmaceutische industrie hebben geleid tot diverse grote zaken, waaronder die van Teva Pharmaceutical die een boete van maar liefst $ 519 miljoen kreeg in 2016 en een $390 miljoen boete voor Novartis in 2015.

Zorgen over omkoping en corruptie

Recentelijk is Novartis veel in het nieuws geweest vanwege eens schikking $ 346.7 miljoen tussen de farmaceutische gigant en de Amerikaanse DOJ en SEC. De schikking was het resultaat van een uitgebreid onderzoek naar het gedrag van Novartis in landen buiten de USA. Het bedrijf gaf toe illegale gehandeld te hebben in Griekenland en Vietnam. Dochterondernemingen hadden daar ongepaste voordelen gegeven aan zorg ambtenaren.
Recente onderzoeken hebben ook geleid tot een schikking tussen SEC onderzoekers en het Amerikaanse Alexion Pharmaceuticals. Na beschuldigingen over het omkopen van buitenlandse zorg ambtenaren in Rusland en Turkije en het niet bijhouden van correcte archieven in Colombia en Brazilië, werd er een schikking getroffen van $ 21.4 miljoen zonder dat Alexion officieel had toegegeven of had ontkend dat ze fouten hadden gemaakt.

Deze voorbeelden laten goed zien wat de risico’s zijn binnen deze industrie. Meer weten? Ontdek de mogelijkheden van Nexis Diligence™ en Nexis® Entity Insight. Beiden oplossingen helpen organisaties bij het voorkomen en aanpakken van risico’s door omkoping of corruptie.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs