Risk management en COVID19

02 December 2020 12:02

Hoe technologie bedrijven kan helpen bij risk management uitdagingen tijdens de pandemie

Een nieuw rapport van het consultancy bedrijf McKinsey laat zien dat COVID-19 de kosten voor risk management omhoog heeft geduwd met 10 tot 30%. Redenen hiervoor zijn nieuwe cyber risico’s, thuiswerken en het niet kunnen bezoeken van nieuwe klanten om hun kredietwaardigheid te checken.

Veel bedrijven zijn door de impact van COVID-19 genoodzaakt om een kostenbesparing door te voeren. Maar als het om risk management gaat dan is het nooit verstandig om te knippen in het budget. De pandemie heeft het eigenlijk nog belangrijker gemaakt om te investeren in risk management. Simpelweg omdat de risico’s ook zijn gegroeid. Denk aan meer faillissementen van partijen waar je wellicht mee samenwerkt. Of leveranciers die in zee gaan met de verkeerde partijen om kosten te drukken. Dus, wat staat jouw organisatie nu te doen?

Technologie en risk management

Een deel van het antwoord ligt in het gebruik van technologie en big data. Het McKinsey rapport ’A fast-track to risk-management transformation to counter the COVID-19 crisis”, zegt dat bedrijven de pandemie zouden moeten zien als een reden ‘om processen zo efficiënt en effectief mogelijk te maken”. De sleutel is om technologie te gebruiken die risk management op de volgende manieren ondersteunt:

  • Technologie applicaties zoals Natural Language Processing (NLP) kan de handmatige invoer van compliance data reduceren met 15 tot 20%.
  • Robotic Process Automation (RPA) kan ervoor zorgen dat er 50% minder fouten worden gemaakt m.b.t. data reporting. Hiermee wordt de kwaliteit van monitoring dus verbeterd en er kan tijd vrijgemaakt worden voor andere zaken.
  • Technologie verbetert ook processen voor het rapporteren van financiële overtredingen. Predictive data analytics kan leiden tot een toename van 40% meer nauwkeurigheid bij het screenen van derde partijen.

Effectieve risk management door sterk leiderschap

Het wijzigen of optimaliseren van een risk management proces lijkt een uitdagende taak, zeker tijdens een wereldwijde pandemie. Maar het rapport geeft aan dat deze aanpassingen sneller geïmplementeerd kunnen worden dan verwacht door te laten zien dat er bedrijven zijn die hun risk management proces in drie maanden hebben gewijzigd. “Bij succesvolle veranderingen schatten we in dat ze efficiëntie en effectiviteit voldoende kunnen verbeteren om de productiviteit van specifieke activiteiten met 40% of meer te verhogen” zo luidt de conclusie.

Maar bedrijven moeten ook in het achterhoofd houden dat alleen maar het aanschaffen van de juiste technologie niet voldoende is voor een efficiënt risk management proces. Op het juiste niveau binnen een organisatie moet risk management ook als prioriteit worden bestempeld. Het rapport zegt dat risk management alleen verandert kan worden ‘gesteund door sterke leiders’ en ‘als onderdeel van een goed onderbouwd en goed uitgevoerd plan’. Hoe is dit geregeld in jouw organisatie?

Hulp nodig bij implementeren van een efficiënt risk management proces? LexisNexis denkt graag met je mee. Wij bieden diverse risk & compliance oplossingen aan. Zoals Nexis Diligence, een krachtige en complete due diligence screening oplossing. Benieuwd? Vraag een demo aan.

Met LexisNexis profiteer je ook van toegang tot het meest complete aanbod van Nederlandse bronnen door onze unieke samenwerking met de uitgevers van o.a. Het Financieel Dagblad, NRC, de Telegraaf en de Volkskrant. Lees meer

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs