Let op deze vijf risk management risico's
Het Braziliaanse moederbedrijf van vleesverpakker gigant JBS heeft toegestemd in het betalen van meer dan $280m aan boetes i.v.m. aantijgingen m.b.t. het niet voldoen aan de meest belangrijke Amerikaanse anti-omkoping en corruptie wet. De aanklacht tegen J&F Investimentos was het overtreden van de US Foreign and Corrupt Practices Act (FCPA) door het gebruik van Amerikaanse bankrekeningen, lege vennootschappen en betrokkenheid bij omkoping waaronder financiering van Braziliaanse banken.
Brian Rabbitt, de Amerikaanse Assistant Attorney General, zegt dat het top management van het bedrijf “Amerikaanse banken en vastgoed hebben ingezet om tientallen miljoenen dollars te gebruiken om overheidsambtenaren in Brazilië om te kopen en hiermee honderden miljoenen dollars te verkrijgen in financiering voor het bedrijf en zijn filialen”. Het management van het bedrijf gaf eerder toe ongeveer $150 miljoen te hebben uitgegeven aan het omkopen van meer dan 1.800 Braziliaanse overheidsmanagers om een lening van $1.3 miljard van de Brazilian Development Bank en Braziliaanse pensioenfondsen veilig te stellen.
Deze boete is één van de velen dit jaar. Ook buiten de VS zijn er diverse voorbeelden van organisaties die beboet zijn voor omkoping en corruptie. Laat dit een waarschuwing zijn voor elk bedrijf dat ze hun ‘anti-bribery and corruption’ (ABC) risk management op orde moeten krijgen en houden.
Hoe ga je om met ABC risico?
De meest belangrijke stap voor bedrijven die risico’s op omkoping en corruptie willen beperken is het besef dat het werken met zakelijke partners, leveranciers en andere derde partijen mogelijke risico’s met zich mee brengt. Om dit risico inzichtelijk te maken kun je twee dingen doen. Ten eerste relevante data gebruiken om in te kunnen schatten hoe groot het risico van de derde partij is. Ten tweede het gebruik van technologie om relevante inzichten uit de data te filteren.
Verder kun je er van uitgaan dat dit de vijf mogelijke risico’s zijn waar je mee over wilt weten:
- Juridische risico’s—Alle bedrijven moeten vaststellen of een derde partij eerder al beboet is voor zaken als omkoping en corruptie.
- Bedrijfsintegriteit—Is de derde partij wel wie het claimt te zijn?
- Key person risico’s—Wanneer een derde partij in handen is van een PEP, dan is ook die PEP iemand die onder de loep zou moeten liggen in je onderzoek.
- Eigendomsrisico’s—Zoals de Panama Papers al lieten zien is het van groot belang altijd te weten wie de UBO (Ultimate Beneficial Owner) is van een bedrijf waar je zaken mee doet.
- Risicolanden—Het opbouwen van een relatie met een derde partij in een nieuw markt brengt mogelijk risico’s met zich mee als die partij uit een bepaald land komt.
-
Hoe Nexis Solutions kan helpen
Hulp nodig bij implementeren van een efficiënt risk management proces? Nexis Solutions denkt graag met je mee. Wij bieden diverse risk & compliance oplossingen aan. Zoals Nexis Diligence, een krachtige en complete due diligence screening oplossing. Benieuwd? Vraag een demo aan.
Met LexisNexis profiteer je ook van toegang tot het meest complete aanbod van Nederlandse bronnen door onze unieke samenwerking met de uitgevers van o.a. Het Financieel Dagblad, NRC, de Telegraaf en de Volkskrant. Lees meer