Robots voor risk management

11 February 2020 14:36

Het investeren en inzetten van Robotic Process Automation (RPA) wordt steeds populairder. Volgens Statista werd er 49% meer in geïnvesteerd in 2019 door de grote ondernemingen. Bij medium en kleine ondernemingen lag dit percentage echter een stuk lager.

Vooral op het gebied van risk & compliance zagen we in 2019 een groei in het aantal investeringen wereldwijd. Nexis Solutions haakt hierop door de recente samenwerking met Blue Prism®, waarbij het ‘connected’ RPA-platform van Blue Prism geïntegreerd zal worden met Nexis Diligence™.

De meetbare voordelen van RPA

Wat is het voordeel van RPA? In een recente enquête van The Enterprises Project, gaven respondenten aan dat ze meerdere voordelen hebben behaald met behulp van RPA:

  • 92% heeft de compliance verbeterd
  • 90% gaf aan een boost te zien in kwaliteit en nauwkeurigheid
  • 86% realiseerde een hoger productiviteit
  • 59% gaf aan dat ze kosten hebben gereduceerd

En hoewel de acceptatie van techniek in elke organisatie drempels kent, geven organisaties aan dat de implementatie van hun RPA in de meerderheid van de gevallen aan de verwachtingen heeft voldaan.

Wat komt er kijken bij RPA?

Ondanks de naam is RPA meer ook soort software that een sci-fi android. Leslie Willcocks, professor van Technologie, Werk en Globalisatie aan de London School of Economics legt in een McKinsey interview uit dat “RPA gaat om de simpele taken. Het neemt de handmatige, vaak fysieke, taken weg die geen kennis, begrip of inzicht vereisen. Het soort taken dus die uitgevoerd kunnen worden door regels op te stellen en een computer of software de taak te geven hierop actie te nemen. “

Banken en andere financiële diensten hebben het pad geëffend voor RPA en met een goede reden. Kijk bijvoorbeeld naar het kredietaanvraag proces. RPA stelt banken in staat om gedegen krediet analyses te doen in een paar uur in plaats van in een paar dagen. “RPA kan dit soort analyses 15 keer sneller uitvoeren, met nagenoeg geen fouten,” schrijft Harvard Business Review. Door RPA te gebruiken om due diligence te doen – op klanten, partners, leveranciers of andere derde partijen – maken organisaties dus belangrijke stappen richting digitale transformatie.

Het due diligence proces automatiseren geeft organisaties de mogelijkheid om de superieure nauwkeurigheid en snelheid van RPA te gebruiken om basis due diligence uit te voeren – het screenen van derde partijen, een rapport samenstellen en deze delen met de juiste betrokkenen.

De ROI van de implementatie van RPA varieert. Professor Willcocks zegt dat een analyse van 16 RPA case studies laat zien dat de ROI tussen de 30% en 200% ligt in het eerste jaar. Maar RPA heeft meer waarde dan alleen kostenbesparingen.

RPA kan een positieve impact hebben op de werknemerstevredenheid. Professor Willcocks zegt “Wat wij zien is dat niet hele banen zullen verdwijnen maar delen van banen en ook dat het werk verdeeld kan worden op verschillende type banen.” In plaats van tijd stoppen in repetitieve, handmatige processen kunnen mensen zich focussen op meer interessante taken die emotionele intelligence vereisen. Je kunt je voorstellen dat dit ook leidt tot meer plezier in het werk.

Bent u klaar om uw risk management proces te automatiseren? Wij staan klaar om te helpen!

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs