Sancties: de huidige stand van zaken
In juni 2021 was de wereld getuige van de eerste top tussen de Amerikaanse president Biden en de Russische president Poetin. Naast een aantal gespannen onderwerpen op het gebied van buitenlands en economisch beleid, variërend van Amerikaanse bezorgdheid over Russische inmenging in hun verkiezingsproces tot Wit-Rusland en Iran, bespraken de twee wereldleiders ook het huidige wereldwijde sanctieregime.
Tegenwoordig vormen sancties een substantieel onderdeel van het buitenlands beleid en worden ze gebruikt in verschillende regio's en conflicten. We bekijken de huidige stand van zaken met betrekking tot sancties en politiek prominente personen (PEP's) en wat dit betekent voor jouw organisatie.
Een veranderend sanctielandschap
Er zijn verschillende sanctieregelingen van kracht op verschillende niveaus, waardoor het voor bedrijven een uitdaging is om up-to-date te blijven en mogelijke regelgevende, strategische, financiële en reputatierisico's te beperken. Voorbeelden:
- Sinds 1966 heeft de VN-Veiligheidsraad 30 sanctieregimes uitgevaardigd, waarvan er nu nog 14 worden toegepast.
- Sanctieregimes die worden gehandhaafd door groepen landen, zoals de EU of de Afrikaanse Unie.
- Sanctieregimes van individuele landen zoals het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC)
Het snelle karakter van geopolitieke vraagstukken leidt vaak tot snelle veranderingen in bestaande sanctieregimes. Dit maakt compliance bijzonder moeilijk voor bedrijven. Een voorbeeld hiervan zijn de recente sancties die de EU en de VS hebben goedgekeurd in verband met de gevangenneming van de Russische oppositieleider Alexey Navalny en het harde optreden tegen oppositionele leiders in Wit-Rusland.
In het geval van Wit-Rusland hebben de nieuwe sancties niet alleen betrekking op een aantal hoge overheidsfunctionarissen en personen uit de particuliere sector die aan de regering zijn gelieerd, maar ook op hele industriesectoren die verband houden met aardolie en landbouw.
Hoe kunnen bedrijven compliancerisico's verminderen?
Gezien de toegenomen focus op naleving van bedrijven buiten de financiële dienstverlening en het bankwezen zou elk bedrijven een uitgebreid proces m.b.t. due diligence moeten implementeren. Ook zouden bedrijven, door de frequente wijziging van sanctieregels, hun interne compliance- en due diligence-procedures regelmatig beoordelen.
Vergeet hierbij ook niet een uitgebreid PEP-screeningproces op te zetten. Aangezien PEP's worden gedefinieerd als personen met een hoog risico met betrekking tot zaken als omkoping en corruptie, moet elk programma ter bestrijding van het witwassen van geld (AML) en terrorismefinanciering (CTF) een uitgebreide PEP-screening kunnen uitvoeren.
Ken je Nexis Diligence al? Een effectieve online screening oplossing die informatie over miljoenen PEP's en UBO's bevat. Vraag nu een demo aan!