Songfestival monitoren

13 May 2021 14:06

LexisNexis monitort het 65e Eurovisiesongfestival

In 2019 was Nederland voor het eerst sinds 1975 winnaar van het Eurovisiesongfestival. Met als gevolg dat deze week in Rotterdam de al weer 65e editie van dit internationale liedjesfestijn plaats zal vinden.
De media staat al weken vol met berichtgeving over het Songfestival, en niet alleen in Nederland. Met behulp van onze media monitoring tool Newsdesk hebben we een aantal grafieken gemaakt die visueel maken wat er zoal in online (inter) nationale media over het Songfestival wordt geschreven. Kijk je mee?

Sentiment van de berichtgeving

Grafiek sentiment eurovision

Sentiment zegt iets over de toon van de berichtgeving: was deze vooral positief, negatief of neutraal van toon? De grote aanwezigheid van de groene kleur in de grafiek maakt al meteen duidelijk dat positiviteit overheerst. Ook zien we een piek eind april, nader onderzoek in Newsdesk laat zien wat de reden hiervoor is. De berichtgeving was gerelateerd aan de uitreiking van de Academy Awards waar een liedje uit de film Eurovision Song Contest: The Legend of Fire Saga genomineerd was.

Media aandacht per deelnemend land

Media aandacht eurovisie per land

Natuurlijk hopen we allemaal dat Nederland wederom gaat winnen! Vaak zegt de aandacht in de media voor de inzending van een bepaald land wel al iets over wie de favoriet is. In deze word cloud kunnen we goed zien over welk deelnemend land de meeste berichten verschijnen. Zou Frankrijk of Malta er deze keer met de winst vandoor gaan?

Media-aandacht per bron

Eurovisie berichten per bron

Keken we in de twee vorige grafieken nog naar de media-aandacht in nationale en internationale bronnen, in deze grafiek zoemen we in op de Nederlandse pers. Wellicht kunnen we hier nog nieuwe inzichten uithalen. Zijn er bijvoorbeeld verschillen per regio?
Na diverse landelijke titels is PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) de eerste regionale titel die veel over het Songfestival bericht. Daarna volgen het Brabants Dagblad en De Stentor. Wanneer je gebruik maakt van Newsdesk kun je in de interactieve versie van deze grafieken klikken per bron om de artikelen te bekijken.

Meer grafieken over specifieke evenementen, thema's of trends?

Met Nexis Newsdesk heb je een enorm aantal mogelijkheden om visueel te maken wie er wat en wanneer schrijft over welk onderwerp. Benieuwd naar hoe we jou hierbij kunnen helpen? Vul dan het formulier in.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs