Veel merken komen erachter dat het ontwikkelen van een persona, die staat voor hun ideale klant, kan helpen bij het creëren en evalueren van hun strategie op diverse fronten: van adverteren tot PR en van product ontwikkeling tot sales.
Een persona is een gedetailleerde omschrijving van een prototype van je klant en het is een tool waarmee een organisatie er zeker van is dat de klant altijd centraal staat in de communicatie.
Dit is een voorbeeld, het gaat om een deel van de omschrijving van de persona die is gemaakt voor een merk dat elektrische maaiers maakt.
‘Paul is een perfectionist, 55 jaar, getrouwd en werkt als accountant. Hij besteed zeker een uur per dag in de periode tussen 1 maart en 1 november om zijn grasveld te inspecteren en te bepalen of het nodig is deze bij te knippen, water te geven of dat er bemesting nodig is. Zijn grasveld is een weerspiegeling van hem: deze dient perfect in orde te zijn! Net als de rest van zijn leven: van de altijd goed onderhouden Toyota Prius waarin hij rijdt tot zijn klerenkast die ingedeeld is op kleur.’
Heb jij al een persona voor jouw organisatie? Hierbij 5 tips om je op gang te helpen.
1. Bevrijd jezelf
Sommige mensen aarzelen om een persona te maken omdat het voelt alsof je denkt in stereotypen, en dat heeft toch een negatieve associatie. Natuurlijk kun je niet al je klanten samenvoegen tot een standaard type, iedereen is uniek. Zie het meer als een handvat, wat zijn de zaken die jouw klanten wel gemeen hebben? En als het echt nodig is, maak dan twee of drie verschillende persona’s. Onthoud: hoe beter je je klant kent, hoe beter je kunt communiceren en dat is voor iedereen goed.
2. Begin met wat je al weet
De basis van jouw persona wordt gevormd door kwantitatieve gegevens die je in de loop van de jaren hebt verzameld. Zoals sekse, leeftijd, inkomen, woonplaats, etc. Met behulp van deze gegevens kun je meteen aan de slag met het schrijven van een eerste versie van het persona.
3. Kijk naar wat kwalitatieve data vertelt
Nu is het tijd om verder te bouwen op de basis. Welk kwalitatieve data heb je in huis? Heb je eerder onderzoek gedaan onder klanten? Is er een klantenforum? Of heb je een klantendag georganiseerd? Wellicht kun je hier uit opmaken dat veel van jouw klanten graag boeken lezen. Of dat ze op ski vakantie gaan. Dit zijn het soort zaken die een persona tot leven brengt.
4. Laat het om meer gaan dan jouw merk
Zoals bij het voorbeeld van Paul hierboven is het belangrijk om details toe te voegen dit te maken hebben met jouw merk maar pas op dat het om meer moet gaan dan dat. Natuurlijk wil je een link leggen met het grasveld en dat iemand die een maaier wilt kopen het belangrijk vindt dat zijn grasveld er mooi bij ligt. Door details toe te voegen over andere zaken in zijn leven zoals zijn auto creëer je herkenbaarheid zonder te veel nadruk te leggen op alleen een product of merk.
5. Hoe zou je koffie drinken met je persona?
Een manier om details toe te voegen is na te denken over hoe het zou zijn om een kop koffie te drinken met je persona. Waar hebben jullie het dan over? Welke vragen zou je willen stellen? Hebben jullie het over werk, of over familie of hobby’s? En welke antwoorden zal het persona dan geven?
Uiteindelijk zal je jouw persona op deze manier steeds ‘menselijker’ maken en dit zal je zeker gaan helpen bij het beslissen over welke kanalen je in wilt zetten om nieuwe klanten te vinden en welke boodschap je over wilt brengen.
Wil je meer weten over hoe onderzoek kan helpen bij het maken van een persona? Bijvoorbeeld met een tool als Nexis, een online database voor onderzoekers. Laat het ons weten!