Tips social media dag

29 June 2022 16:43

Drie tips om Social Media Dag op de juiste manier te vieren

In 2010 riep Mashable, de go-to-bron voor nieuws en inzichten op sociale media, 30 juni uit tot internationale Social Media Day. Het idee was simpel: een jaarlijkse dag om de impact van sociale media te erkennen en de wereld samen te brengen om dit te vieren. In de meer dan tien jaar daarna zijn sociale media een steeds belangrijker onderdeel geworden van het dagelijks leven en is het niet alleen van invloed op hoe consumenten met elkaar omgaan, maar ook hoe zij communiceren met hun favoriete merken.

Naarmate het bereik van sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Snapchat is gegroeid, neemt ook de verfijning toe die nodig is om een succesvolle marketingstrategie voor sociale media te maken en te implementeren. Tegenwoordig wordt van PR- en communicatieprofessionals verwacht dat ze een voortdurende dialoog aangaan met hun sociale volgers en dat via tal van kanalen, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Het is voor veel organisaties bijna onmogelijk om dit goed te doen zonder de juiste ondersteunde tools.

Ter ere van Social Media Dag bespreken we in dit blog drie proactieve stappen die je kunt nemen om jouw sociale mediastrategie te verbeteren.

Begrijp je publiek

Begrijpen wat consumenten bespreken op sociale media is van onschatbare waarde voor het opstellen van een betere strategie. Als duurzame productie bijvoorbeeld een belangrijk discussiepunt op sociale media is voor jouw doelgroep, dan wil je waarschijnlijk meer berichten plaatsen die benadrukken hoe jouw organisatie ernaar streeft om duurzamere, milieuvriendelijkere producten te maken.

En vergeet niet dat hoe je iets zegt net zo belangrijk is als wat je zegt. Het inzicht hebben in welke soort content het beste presteert bij jouw doelgroep is hierbij van groot belang. Geven ze de voorkeur aan foto's boven video? Infographics over copy-heavy posts? Verhalen of in-feed Instagram-berichten? Door het juiste kanaal of middel te kiezen vergroot je niet alleen de kans dat je boodschap aankomt maar ook dat deze overkomt.

Houd de concurrentie in de gaten

Het regelmatig checken van de concurrentie is net zo belangrijk als in nauw contact blijven met je eigen volgers. Kennis over de onderwerpen die andere organisaties belangrijk vinden, inzicht in welke woorden ze gebruiken om over hun merk te praten en reacties van hun volgers, al deze informatie kan waardevol zijn en inspiratie geven om jouw mediastrategie aan te passen.

En vergeet niet dat mensen graag sociale media gebruiken om te klagen. Op de hoogte blijven van de pijnpunten van de klanten van jouw concurrent kan een spreekwoordelijke goudmijn zijn. Benoemen veel klanten elke keer hetzelfde probleem? Promoot dan extra in jouw posts (zonder de concurrent direct te benoemen) dat jouw organisatie een oplossing heeft en zo de pijn van de klant kan wegnemen.

De Media Intelligence-oplossingen van LexisNexis kunnen hier ook bij helpen, je kunt hiermee bijvoorbeeld een visuele vergelijking maken in de aandacht op social media tussen jouw organisatie en concurrerende merken.

Identificeer trends

Over concurrentie gesproken: het jagen op informatie over nieuwe trends binnen jouw branche is een geweldige manier om ze voor te blijven. Leg je oor te luister bij jouw doelgroep zodat je weet welke onderwerpen ze het meest aanspreken. Zijn er nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen die impact (gaan) hebben op jouw doelgroep? Zorg dat je geen meeloper wordt maar loop juist voorop bij nieuwe trends!

De Media Intelligence-oplossingen van LexisNexis, zoals Nexis Social Analytics, maken het eenvoudig om deze inzichten te verzamelen. Je kunt niet alleen zoeken naar specifieke onderwerpen die op sociale media worden besproken, maar je kunt de bevindingen ook direct visualiseren in handige grafieken en diagrammen.

Wil je hier mee over weten? We geven je graag een demo van onze oplossingen, neem contact op via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs