Trends in Due Diligence 2022

12 January 2022 14:59

De rol van due diligence in de risk- en compliance trends van 2022

Na twee turbulente jaren gekenmerkt door onzekerheid, is de druk om proactief risico's te beheersen groter dan ooit. In dit blog kijken we naar enkele van de belangrijkste risk & compliance trends in 2022 en hoe deze van invloed kunnen zijn op de manier waarop organisaties omgaan met due diligence en andere aspecten van het risicobeheerproces.

Trend 1: regelgevers pakken ESG-transparantie aan

Milieu-, sociale en governance (ESG)-factoren domineren de voorspellingen die worden gedaan m.b.t. risk en compliance in 2022. ESG heeft om meerdere redenen aan kracht gewonnen de afgelopen jaren, maar regelgevers dringen aan op nog meer actie.

 • Een resolutie die in maart 2021 door het Europees Parlement is aangenomen belooft wetgeving ter ondersteuning van verplichte zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten en milieu - en dat is slechts één van de vele nieuwe of voorgestelde maatregelen die de EU overweegt.
 • Het VK breidt ook ESG-gerichte regelgeving uit. Het Britse advocatenkantoor Simmons + Simmons merkt op: "De laatste tijd hebben we gezien dat er door de wetgever wordt gestreefd naar aansprakelijkheid van bedrijven voor ESG-kwesties, evenals de Engelse rechtbanken die de weg vrijmaken voor bedrijven om wettelijk verantwoordelijk te worden gehouden voor de ESG-impact van hun dochterondernemingen, en zelfs de derde partijen in hun toeleveringsketen.”
 • In de VS hebben regelgevers ook aandacht voor ESG, wat Kyle Brasseur, hoofdredacteur van Compliance Week, ertoe bracht te schrijven: "Verplichte openbaarmakingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur bij de Securities and Exchange Commission (SEC) zijn een kwestie van wanneer, niet van als.”
 • Regelgevers in de regio Azië-Pacific maken een snelle inhaalslag op het gebied van wetgeving. Regelgevende instanties in China, Hong Kong, Singapore en Maleisië zijn begonnen met het introduceren van richtlijnen en regels die zijn gericht op het milieuaspect van ESG-onthullingen en due diligence. Uit een onderzoek bleek dat 46% van de bedrijfsleiders in Azië-Pacific aangeeft dat ESG- en duurzaamheidskwesties sinds 2020 hoger op hun agenda zijn komen te staan.

Trend 2: Risicobeheer van derden verbreedt de focus

Risicobeheer van derden zal (opnieuw) evolueren om gelijke tred te houden met een steeds complexer risicolandschap. In het verleden lag bij de onboarding van derde partijen de nadruk op verificatie van de financiële stabiliteit en op PEP- en sancties controles om het risico op omkoping en corruptie te verkleinen. Maar deze beperkte focus is misschien toch niet voldoende.

Gartner meldt al: "Meer dan 80% van de compliance managers vertelt ons dat risico's van derden werden geïdentificeerd na de eerste onboarding en due diligence, wat suggereert dat traditionele due diligence-methoden in het risicobeheerbeleid nieuwe en evoluerende risico's niet opvangen."

Nu ESG-risico een overweging is die verder gaat dan Financial Services, zullen veel bedrijven due diligence willen uitbreiden tot buiten de eerstelijnsleveranciers om het risicopotentieel van relaties zonder directe contractuele verbindingen te beoordelen. Geassocieerd worden, zelfs zijdelings, met partijen die zich schuldig maken aan milieuschade, dwangarbeid of corruptie kan namelijk leiden tot ernstige reputatierisico's.

Trend 3: Technologie en gegevens benutten voor meer veerkracht

Volgens de "Inside the Mind of the CCO"-enquête van Compliance Week zegt 25% van de compliance- en risicoprofessionals dat "gebrek aan ondersteuning en middelen" het deel van hun werk is waar ze ‘s nachts wakker van liggen. Dat is waar de adoptie van tijdbesparende technologieën en alternatieve data in 2022 zal helpen.

In 2020 hebben veel organisaties de digitale transformatie uit noodzaak versneld. In 2022 zet het momentum door, met een verschuiving van het optimaliseren van werken op afstand naar optimaliseren van besluitvorming en veerkracht. Bijvoorbeeld door:

 • Flexibele SaaS-oplossingen gebruiken voor het uitvoeren van uitgebreide due diligence van derde partijen.
 • Gebruik van datavisualisaties om potentiële risico's sneller aan het licht te brengen.
 • Het automatiseren van handmatige processen, zoals het screenen van negatief nieuws, om het toegenomen datavolume en de hogere snelheid beter te beheren.
 • Integratie van relevante datasets in interne applicaties om de analyse te verbeteren.

Klaar om de compliance- en risicobeheer trends van 2022 aan te pakken? Ontdek hoe onze oplossingen en technologieën kunnen helpen. Bijvoorbeeld Nexis Diligence, een online tool om derde partijen snel en effectief te screenen. Vraag nu gratis toegang aan.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs