Risk & Compliance trends 2020

05 January 2021 11:52

Terugblik: Risk & Compliance trends 2020

Weer een jaar om, wat gaat de tijd toch snel. En 2020 was, om heel veel redenen, weer een bewogen jaar. Nu dit jaar voorbij is kijken we terug naar enkele belangrijke ontwikkelingen en trends binnen het risk & compliance vakgebied.

1. Lancering UBO register

Per 27 september 2020 geldt er een UBO-register voor Nederlandse bedrijven. In dit register moet de Ultimate Beneficial Owner (UBO) van Nederlandse privaatrechtelijke rechtspersonen en ondernemingen geregistreerd worden. De registratieplicht geldt voor bv’s en (niet-beursgenoteerde) NV’s, stichtingen, verenigingen, onderlinge waarborgmaatschappijen, coöperaties, maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen en kerkgenootschappen.

Lees hier meer over het UBO-register.

2. Kosten voor risk management gestegen

Een rapport van het consultancy bedrijf McKinsey heeft laten zien dat COVID-19 de kosten voor risk management omhoog heeft geduwd in 2020. Redenen hiervoor zijn nieuwe cyber risico’s, thuiswerken en het niet kunnen bezoeken van nieuwe klanten om hun kredietwaardigheid te checken. Veel bedrijven zijn door de impact van COVID-19 genoodzaakt om een kostenbesparing door te voeren. Maar is dat wel verstandig? Wat staat jouw organisatie nu te doen?

Je leest het in ons blog over dit onderwerp.

3. Duurzaamheid en ESG zijn nog belangrijker geworden

Bedrijven die de focus leggen op duurzaamheid, zoals bij het vaststellen van ESG (Environmental, Social and Governance) doelen, hebben een grotere kans om succesvol te blijven, nu en in de toekomst. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat veel bedrijven onder een vergrootglas liggen bij consumenten, investeerders en zelfs politici. Veel bedrijven hebben als gevolg hiervan complimenten ontvangen voor hun communicatie en acties tijdens de crisis. Maar er zijn ook bedrijven die, door niet juist te handelen of te reageren, juist te maken hebben gekregen met serieuze gevolgen m.b.t. financiën en reputatie. Zoals veel organisaties in de mode-industrie, lees er hier meer over.

4. 6AMLD komt er aan

De anti-witwasrichtlijnen, ook wel Anti-Money Laundering Directive (AMLD) genoemd volgen elkaar in rap tempo op. In mei 2018 is de vijfde AMLD (“5AMLD”) aangenomen en op 12 november 2018, de zogenaamde ‘gewone wetgevingsprocedure’ van de Europese Unie (“EU”) de zesde AMLD (“6AMLD”). Lidstaten van de EU hadden tot 3 december 2020 de tijd om deze richtlijn om te zetten in de nationale wetgeving. Uiterlijk 3 juni 2021 moet alles dan geïmplementeerd zijn. Bedrijven hebben dus nog een half jaar de tijd om zich goed voor te bereiden. Volg onze blogs en social posts de komende tijd voor meer informatie over de (gevolgen van de ) 6AMLD!

Laat je niet verrassen: ontdek de risk & compliance oplossingen van LexisNexis

Hoe 2021 zich ook zal gaan ontwikkelen, met de risk & compliance oplossingen van LexisNexis ben je voorbereid. Meer weten? Vraag een vrijblijvend consult of demo aan via het formulier

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs