Ultimate Beneficial Ownership data blijkt essentieel in Europa en Azië
Traditioneel loopt de VS voorop bij het handhaven van Anti Money Laundering (AML), nieuwe wetgeving en het uitdelen van boetes. Maar recentelijk lijkt het erop dat Europa en Azië de achtervolging hebben ingezet. Het is dus nu meer dan ooit belangrijk dat organisaties weten met wie ze zaken doen en regelmatig de Ultimate Beneficial Owner (UBO) checken van derde partijen met wie ze zaken doen. Maar hoe weet je zeker dat je over de juiste data beschikt om dit te kunnen doen?
Wat zijn de kosten van UBO fouten?
Het recente FinCEN lek liet maar weer eens zien hoe belangrijk transparantie is bij UBO’s. Zonder zichtbaarheid in wie de eigenaar is van een organisatie met wie je zaken doet, is er een verhoogd risico op financiële of juridische schade. En op blijvende reputatieschade niet te vergeten. Zelfs voordat de nieuwe onthullingen aan het licht kwamen kregen veel bedrijven in Europa en Azië al te maken met handhaving m.b.t. AML-overtredingen die vaak een link hadden met het ontbreken van een check op UBO’s van derde partijen. Enkele voorbeelden:
- Het Britse UK’s Financial Conduct Authority legde een boete op aan de Londense tak van de Duitse Commerzbank voor £37 miljoen omdat ze geen correcte AML controles hadden ingesteld en geen check deden op UBO gegevens.
- In de eerste helft van 2020 legden de Chinese autoriteiten meer boetes op voor witwassen dan in heel 2019.
In het verleden waren het vooral toezichthouders in de VS die handhaving deed op navolging van anti-corruptie wetten en het financieren van terrorisme. Maar in 2019 legde Europese autoriteiten drie keer meer boetes op voor AML overtredingen dan de VS.
AML wetgeving aangescherpt in Europa en Azië
Deze boetes zijn het gevolg van strengere wetgeving gericht op witwassen in Europa en Azië. Veel landen hebben bedrijven de verplichting opgelegd dat ze de UBO van derde partijen moeten achterhalen. Zo ook in Nederland waar sinds eind september de verplichting geldt om een UBO register te gebruiken.
Ondanks deze verscherpte wetgeving en het opleggen van boetes is bij veel organisaties nog niet het besef gekomen dat er echt meer kennis in de organisatie moet zijn over UBO’s. En dan ze transparant moeten zijn over met wie ze zaken doen.
UBO data en Nexis Diligence
Een goede manier om UBO’s te checken is met behulp van Nexis Diligence want deze screening tool bevat Dun & Bradstreet® Ultimate Beneficial Ownership data, waarmee u inzicht krijgt in wie de eigenaar is van miljoenen bedrijven wereldwijd. Onze UBO data bestaat uit:
- Namen, adressen en juridische informatie.
- UBO gegevens over individuen en entiteiten, waaronder percentages van het aandeel van eigendom.
- UBO statistieken met samenvatting, gerelateerd aan het aantal individuen, organisaties en entiteiten
Deze data is toegevoegd in de database van Nexis Diligence waarin ook nieuwsberichten, PEP- en Sanctielijsten, bedrijfsinformatie, biografieën en juridische data in staan. Nexis Diligence heeft ook een historisch archief en een zeer compleet aanbod van Nederlandse content zodat u zeker weet dat alles grondig gecheckt wordt.
Meer weten? Vraag een demo aan via het formulier.