Een negatief nieuwsbericht kan online worden gepubliceerd en binnen enkele minuten viraal gaan, uit de hand lopen en een PR-crisis veroorzaken voordat een organisatie zelfs maar de tijd heeft om na te denken over een reactie. Dus als het gaat om het beperken van reputatieschade, hebben PR-teams een crisiscommunicatiestrategie nodig die rekening houdt met het vluchtige en snel veranderende karakter van de digitale wereld.
Een crisiscommunicatiestrategie creëren
Een effectieve crisiscommunicatiestrategie is er die zoveel mogelijk specifieke scenario's voor crisiscommunicatie aanpakt en tegelijkertijd voldoende flexibiliteit biedt.
In dit blog bekijken we drie veel voorkomende scenario's voor crisiscommunicatie.
En hoewel specifieke crises per organisatie of branche kunnen verschillen, zijn deze drie veelvoorkomende scenario's die we hebben verzameld het resultaat van uitdagingen en realiteiten waarmee alle bedrijven in een of andere vorm worden geconfronteerd.
Crisisscenario #1: Realtime communicatie via sociale media
Van jouw organisatie wordt verwacht dat deze constant en in realtime communiceert met de doelgroep - en met de wereld in het algemeen. Dit geldt vooral voor sociale media.
Meer dan 4,5 miljard mensen gebruiken nu actief sociale media om van alles te doen; van het kopen en beoordelen van producten tot interactie met merken en het delen van nieuws. De toonaangevende sociale platforms zijn zelfs zo belangrijk geworden voor consumenten dat de inhoud ervan vaak hetzelfde gewicht krijgt als wat wordt gepubliceerd door grote nieuwsorganisaties. Dit gewicht, gecombineerd met de mogelijkheid om rechtstreeks tot een publiek te spreken in plaats van via een tussenpersoon, biedt een ongelooflijke kans. Helaas is het ook een kruitvat voor negatieve of ongewenste aandacht.
Of het nu gaat om een ontevreden klant, een norse ex-werknemer of een doorsnee internettrol, communicatie professionals moeten bereid zijn om duidelijk en resoluut te reageren wanneer negatief sentiment de kop opsteekt op sociale media. Als je er nog geen hebt, moet het maken van een duidelijk opgestelde, door de directie goedgekeurde, reeks reacties op de meest waarschijnlijke negatieve berichten bovenaan je lijst staan.
Crisisscenario #2: deepfakes
Technologieën zoals "deepfake" - die machine learning-software gebruikt om opnames van iemand te verwerken om griezelig realistische video’s te genereren van die persoon die dingen zegt en doet die ze nooit echt hebben gedaan – zijn in opkomst. In het geval van deepfake-technologie vordert het zo snel dat nu gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen.
Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat deepfake en soortgelijke nep-content-genererende technologieën problemen zullen veroorzaken organisaties. Ben jij al voorbereid?
Crisisscenario #3: Toenemende bedreiging van cyberbeveiliging
Cybersecurity is nooit een uitgemaakte zaak. Technologie evolueert. En naarmate de IT-voetafdruk van een organisatie groeit, groeit ook het bedreigingslandschap, wat betekent dat een organisatie moet investeren in cyberbeveiliging.
Wanneer een inbreuk gepaard gaat met diefstal van persoonlijk identificeerbare gegevens en financiële informatie, moeten PR-teams snel handelen om de negatieve impact op het merkvertrouwen te minimaliseren. Dit betekent dat er specifieke protocollen moeten worden ingevoerd om ervoor te zorgen dat het team een weloverwogen reactie op datalekken kan nemen en op een manier die de wettelijke nalevingsverplichtingen en reputatiebeheerdoelstellingen van de organisatie respecteert.
Meer weten over crisis communicatie? Bekijk onze themapagina over dit onderwerp