Nieuw Verenigde Naties rapport roept op tot controleren van due diligence processen om corruptie en omkoping te voorkomen
De afwezigheid van volledige toezicht door de overheid tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis heeft gezorgd voor een toename in illegale financiële stromen (illicit financial flows: IFFs) die verantwoordelijk zijn voor een toename in ongelijkheid, instabiliteit en gebrek aan vertrouwen. Dat is de zorgwekkende conclusie van een nieuw rapport van de Verenigde Naties, dat waarschuwt dat Covid-19 ongelijkheid doet toenemen en een gevaar vormt voor het behalen van de doelstellingen voor de 2030 Agenda for Sustainable Development. Organisaties moeten dan ook aan de slag om hun due diligence processen te verbeteren en het gevecht aangaan tegen IFF’s door het tijdig identificeren van corruptie.
COVID-19: een risico op omkoping en corruptie
Aan het begin van de pandemie waren er al voorbeelden van corruptie. De Transparency International’s 2020 Corruption Perceptions Index (CPI) heeft daarna een analyse gedaan van 180 landen en hier kwam uit naar voren dat:
- Essentiële diensten zoals de gezondheidszorg zijn het meest vatbaar voor corruptie. Dit maakt verschillende landen in de wereld slecht voorbereid om COVID-19 te bestrijden en hun inwoners te beschermen.
- Publieke reacties op de pandemie worden verzwakt door een gebrek aan transparantie en de clandestiene allocatie van middelen.
- Gebreken op het gebied van corruptie en mensenrechten gebeuren vaak in een tandem, vooral in de context van COVID-19.
Corruptie aanpakken door verbeterde due diligence
In een tijd wanneer overheden wereldwijd nog meer nadruk leggen op het naleven van ABC en AML vereisten, lopen organisaties die zich hier niet aan houden een grote kans op wettelijke risico’s op reputatieschade.
- Er is een verhoogd wettelijk risico voor bedrijven die zich schuldig maken aan omkoping of corruptie in hun leveranciersketen.
- Reputatieschade kan ontstaan doordat organisaties als verantwoordelijke worden beschouwd voor toenemende ongelijkheid in een wereld die met COVID-19 te maken heeft, zoals ook is vastgesteld in het rapport van de VN.
Het rapport onderstreept de vraag naar verbeterde due diligence en monitoring van wettelijke trends waaronder het identificeren van ultimate beneficial ownership (UBO).
Wat u kunt doen om risico's te vermijden
U en andere organisaties kunnen het volgende doen om risico's te vermijden of voorkomen:
- Een risico-gebaseerd due diligence proces implementeren dat risico’s managet in de gehele keten van leveranciers.
- Gebruik maken van technologie en data die inzichten geven over mogelijke risico’s m.b.t. derde partijen
- Uitspreken dat ze hoge verwachtingen hebben m.b.t. ethisch gedrag van derde partijen en eigen medewerkers.
Het goede nieuws: LexisNexis kan helpen! Wij hebben diverse oplossingen op het gebied van risk management, KYC en due diligence. Benieuwd? Vraag een demo aan via het formulier.