Het verhaal achter de cijfers

03 January 2022 14:30

Hoe cijfers je kunnen helpen in je communicatie

Cijfers zijn een grote aanwinst in elke vorm van communicatie omdat ze een uitspraak of bewering kunnen valideren. En cijfers zijn duidelijk: één is altijd één; twee is altijd twee. Eén plus twee is altijd drie. Toch?

Nou... dat hangt ervan af. Net als bij het geschreven of gesproken woord, kunnen cijfers door verschillende mensen verschillend worden geïnterpreteerd. Zonder context kunnen getallen of andere vormen van data, die voor een groep mensen van belang lijken, voor een andere groep totaal onbeduidend zijn – en vice versa.

In dit blog behandelen we drie manieren om cijfers in te zetten om jouw verhaal op de juiste  manier te vertellen.

Pas cijfers aan aan je doelgroep

Cijfers kunnen een grote aanwinst zijn voor elke communicatie professional, omdat deze jouw claims valide maken.

Daarom kan het verleidelijk zijn om gewoon een handenvol gegevens rond te strooien en dan te kijken wat er blijft hangen bij je publiek. Echter, om echt succesvol te zijn moet het publiek dat je wilt overtuigen wel kunnen begrijpen en waarderen wat je met ze deelt.
Bedenk hoe je resultaten kunt rapporteren in plaats van output. Het is het verschil tussen het rapporteren van bijvoorbeeld het totale aantal vertoningen van een mediaplaatsing, versus het totale aantal reacties op een mediaverhaal of het aantal bezoeken aan jouw website na een reclamespot.

Nog een tip: pas je cijfers aan aan de doelgroep! Stel: je geeft een presentatie aan de directie Deze groep - die zo diep geworteld is in de organisatie en alle kennis bezit over de bedrijfsresultaten en de verwachtingen van de aandeelhouders - zal waarschijnlijk vooral keiharde, diepgaande informatie willen. Gebruik bij het presenteren van gegevens aan deze groep dan ook de taal van het bedrijfsleven: praat over doelstellingen, KPI's, ROI, P&L en andere cijfers die er toe doen.

Visualiseer waar mogelijk

De hoeveelheid informatie die door data-analyse wordt verzameld, is enorm. Daarom is het belangrijk dat mensen een manier hebben om de informatie die ze krijgen te interpreteren. Als het gaat om grote hoeveelheden gegevens of complexe getallen, is het geschreven woord niet altijd de beste keuze. Dat is waar datavisualisatie om de hoek komt kijken.

Het verstrekken van informatie via datakaarten of grafieken helpt de hersenen om informatie sneller te verwerken. Misschien nog belangrijker: visualisaties kunnen helpen bij het identificeren van trends en patronen die gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien als je naar een uitgebreide spreadsheet met cijfers kijkt.

Producten zoals Nexis Newsdesk helpen om vermeldingen in de media te volgen en deze vervolgens te analyseren met behulp van grafieken, wordclouds en nog veel meer.

Bouw je verhaal rondom de cijfers

Om een datagedreven verhaal te vertellen, moet je een verhaal vertellen dat aangevuld is met context, nuance en doelen. Alleen de cijfers presenteren is dus niet genoeg.

Bij Nexis Newsdesk geloven we in de kracht van data om niet alleen bevindingen te rapporteren, maar ook om een verhaal te vertellen en inzicht te genereren. Ben je benieuwd hoe we dit doen? Vraag een gratis demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs