Is de hele wereld op weg naar verplichte Due Diligence in de toeleveringsketen?
Omdat de wereld is veranderd, zijn ook de vereisten voor het beheer van bedrijfsrisico's veranderd. Supply chains zijn complexer en minder transparant geworden. Negatief nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje over talloze mediakanalen. En regeringen, waaronder die in de EU, het VK en de VS, hebben de regeldruk voor bedrijven opgevoerd omtrent ESG.
Voortbouwend op bestaande wetten met betrekking tot dwangarbeid en kinderarbeid, heeft het EU-parlement onlangs gestemd voor het aannemen van een wet die bedrijven verplicht om due diligence op het gebied van het milieu en mensenrechten in hun volledige toeleveringsketen uit te voeren. Zowel EU- als niet-EU-organisaties zullen onderworpen zijn aan de wet en degenen die tekortschieten, kunnen aanzienlijke boetes of sancties opgelegd krijgen.
Pandemie heeft negatieve impact op de bescherming van werknemers
De laatste cijfers van de International Labour Organization (ILO) suggereren dat de COVID-19-pandemie de omstandigheden voor veel werknemers in de wereldwijde toeleveringsketen heeft verergerd. En wel hierom:
- Omdat persoonlijke inspecties op de werkplek afnamen als gevolg van de pandemie werden arbeidsovertredingen niet gecontroleerd.
- Gewetenloze organisaties maakten misbruik van de situatie, wat leidde tot onveilige werkomstandigheden en de druk om lange dagen te maken.
- Economische onzekerheid als gevolg van hogere werkloosheid zorgde voor meer druk op kinderen als bron van inkomsten.
Arbeidsmigranten en kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. De ILO merkt op dat de wereld een “cruciale tijd tegemoet gaat nu de pandemie de vooruitgang in gevaar dreigt te brengen”, en voorspelt een potentiële toename van 9 miljoen kinderen in kinderarbeid tegen het einde van 2022.
“De pandemie heeft de complexiteit en kwetsbaarheid van veel toeleveringsketens aan het licht gebracht en het verband tussen het gebrek aan zichtbaarheid over toeleveringsketens en de kwetsbaarheid van werknemers voor moderne slavernij versterkt”, schrijft Owain Johnstone, co-auteur van een onderzoek naar de impact van COVID-19 over inspanningen om dwangarbeid te beëindigen.
Overheden wekken niet alleen verwachtingen voor organisaties om mensenrechtenschendingen in hun toeleveringsketens te verminderen. Ze verhogen de financiële inzet wanneer organisaties dit niet doen. Bovendien kan publieke controle - vooral wanneer beschuldigingen van oneerlijke of onveilige arbeidspraktijken viraal gaan op sociale platforms en in het nieuws - leiden tot kostbare reputatieschade.
Hoe veel zicht heb jij op jouw toeleveringsketen? Misschien weet je alles van jouw belangrijkste leverancier, maar wat weet je van de leverancier van jouw leverancier? Wij kunnen je helpen met diverse oplossingen voor risk management en screening. Zoals Nexis Diligence. Vraag nu een gratis trial of demo aan.