3 manieren waarop gegevens van derden helpen om sneller rode vlaggen in de toeleveringsketen te identificeren
Het Supply chain-risico's zijn zeker geen nieuw fenomeen. Maar met alle aandacht voor het onderwerp lijkt het soms wel zo.
Toen de pandemie zich begin 2020 wereldwijd verspreidde, meldde 94% van de Fortune 1000-bedrijven verstoringen in de toeleveringsketen. Het verbeteren van het zicht op potentiële supply chain-risico's is dan ook een must, en gegevens van derden kunnen daarbij helpen.
Wereldwijde gaten in risico-inzichten
De verstoring veroorzaakt door de pandemie maakte duidelijk dat de meeste processen voor risicobeperking in de toeleveringsketen vaak niet optimaal zijn. Uit onderzoek van McKinsey dat tijdens de Davos conferentie werd gedeeld, bleek dat veel organisaties geen inzicht hadden in hun volledige leveranciersecosystemen.
Rob Handfield, uitvoerend directeur van de Supply Chain Resource Cooperative van de staat North Carolina, schrijft: "Organisaties moeten hun toeleveringsnetwerken in kaart brengen - inclusief hun leveranciers op niveau één, twee en drie - en een analyse uitvoeren om de mogelijke risico's die ermee gepaard gaan te identificeren." Dat is waar gegevens van derde partijen kunnen helpen. Met de juiste datasets geïntegreerd in toepassingen voor voorspellende analyse of risicoscreening, kunnen organisaties potentiële bedreigingen beter begrijpen en passende maatregelen nemen.
1. Monitor regelgevingsrisico met sanctiegegevens
Geopolitieke conflicten en instabiliteit vergroten ook het regelgevingsrisico. Sinds de invasie van de Oekraïne hebben regeringen over de hele wereld duizenden sancties opgelegd. Vorige maand nog hebben de VS 14 internationale leveranciers van Russische militaire toeleveringsketens aan de sanctielijst toegevoegd, evenals personen die het doelwit zijn van sancties, inclusief echtgenoten van politieke functionarissen en volwassen kinderen.
Door geaggregeerde PEP & Sanctie-gegevens te integreren in jouw due diligence- en risicobewakingsworkflows, blijf je up-to-date zonder dat je tientallen verschillende websites hoeft te controleren.
2. Identificeer reputatierisico’s aan de hand van ESG-vermeldingen
Inmiddels hebben we allemaal gezien hoe een virale tweet kan uitmonden in een storm van controverse die de reputatie van een organisatie schaadt. De toenemende interesse van consumenten en beleggers in de milieu-, sociale en governance (ESG)-verplichtingen van organisaties verhoogt het reputatierisico. Daarnaast hebben overheden wereldwijd wetten ingevoerd om goede ESG-praktijken aan te moedigen.
Het screenen van wereldwijde media helpt waarschuwingssignalen van zowel reputatie- als ESG-risico's aan het licht te brengen en proactieve risicobeperking mogelijk te maken.
3. Meer inzicht in financiële risico's met bedrijfs- en juridische gegevens
De financiële stabiliteit van belangrijke leveranciers is cruciaal voor een soepele toeleveringsketen. Tussen de wereldwijde pandemie en geopolitieke conflicten bevinden veel bedrijven zich echter in een precaire financiële positie. De OECD voorspelt: "Het aantal niet-financiële ondernemingen in nood, d.w.z. bedrijven waarvan wordt verwacht dat ze een negatieve boekwaarde van het eigen vermogen hebben en dus een hoog risico op insolventie, zal naar verwachting wereldwijd toenemen."
Het opnemen van gegevens van derden met betrekking tot financiële bedrijfsinformatie of rechtszaken in risicoanalyseplatforms kan waarschuwingssignalen van financiële instabiliteit in beeld brengen. Het kan zo voor de hand liggend zijn als een faillissementsaanvraag, maar andere soorten rechtszaken die gericht zijn op een leverancier kunnen ook een risico met zich meebrengen.
Wil je ook zeker weten dat je een volledig beeld helpt van alle risico’s die jouw organisatie kan lopen? En wil je toegang tot een archief met alle bedrijfsinformatie, ESG-gegevens en sanctielijsten die je hiervoor nodig hebt? Vraag dan een demo aan voor Nexis Diligence via het formulier.