Vier belangrijke risk en compliance trends

28 September 2022 12:23

Onze tips om te voldoen aan de vier belangrijkste trends op het gebied van risico en compliance in 2022

Het risk en compliance landschap verandert voortdurend. Alleen al in de afgelopen maanden zijn er grote ontwikkelingen geweest in de wereldwijde regelgeving voor de bestrijding van omkoping en corruptie en due diligence. Ook waren verhalen in het nieuws over  handhavingsacties tegen bedrijven die naar verluidt niet aan de regels hebben voldaan. Er zijn ook belangrijke veranderingen geweest in de (inter)nationale sanctieregimes en er is een luidere oproep aan bedrijven om hun ESG-impact aan te tonen.

In deze blog leggen we de meest urgente recente trends in risico en compliance aan je voor.

1. Nieuwe regelgeving zit in de pijplijn

Veel landen herzien de huidige maatregelen ter bestrijding van omkoping en corruptie, en bredere normen voor ethisch zakelijk gedrag, wat bedrijven ertoe aanzet hun due diligence-systemen en -controles opnieuw te bekijken. In de EU bereiden bedrijven zich voor op de implementatie van de ontwerprichtlijn inzake Sustainability Due Diligence van de Europese Commissie, die eerder dit jaar is aangenomen en naar verwachting in 2024 van kracht zal worden.

2. Wereldwijde handhavingsacties weerspiegelen een groeiende dreiging voor bedrijven

De wetgeving wordt niet alleen strenger, maar toezichthoudende en andere instanties doen ook actiever onderzoek naar tekortkomingen in de naleving en handhaving van regelgevende maatregelen. Een opvallende trend is dat toezichthouders vaak samenwerken, ook op internationaal gebied. Recente voorbeelden hiervan zijn:

  • De VS, het VK en Brazilië hebben onderzoek gedaan naar een multinationaal bedrijf in de winningsindustrie wegens vermeende omkoping die onlangs heeft geleid tot een boete van meer dan $ 1 miljard.
  • Regelgevers in Brazilië en de VS hebben een bedrijf voor medisch afval een boete opgelegd van meer dan $ 84 miljoen na een overeenkomst tot uitgestelde vervolging om beschuldigingen van omkoping in Brazilië, Mexico en Argentinië te schikken.
  • In Azië heeft het orgaan voor de bestrijding van omkoping en corruptie in Hongkong vorig jaar alleen al in de verzekeringssector ten minste 16 aanklachten wegens omkoping en witwassen ingediend.

3. Escalerende sancties tonen de noodzaak van constante monitoring

2022 was een mijlpaal op het gebied van sancties. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn er grootschalige wijzigingen geweest in de sanctieregelingen in meerdere jurisdicties. Ook in andere markten worden in 2022 meer sancties verwacht. Zo kondigde de VS in augustus nieuwe sancties aan tegen bedrijven in Hong Kong en Singapore op de verkoop van Iraanse olie en petrochemische producten. De omvang en frequentie van wijzigingen in sancties betekent dat bedrijven ervoor moeten zorgen dat ze alle sancties begrijpen die van invloed zijn op hun klanten, leveranciers en andere derde partijen.

4. Meer ESG-verwachtingen van medewerkers, investeerders en klanten

Prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) worden niet langer alleen gezien als iets waar bedrijven naar moeten streven, maar het is een kernverwachting geworden van consumenten, investeerders en andere belangrijke belanghebbenden. Bedrijven moeten daarom van ESG een prioriteit maken in hun risicobeheer en investeringsstrategieën. Dit kan betekenen dat bedrijven hun compliance-activiteiten moeten herzien - en nieuwe gegevens moeten verzamelen om hun due diligence-proces te ondersteunen - om ervoor te zorgen dat ze ESG-risico's beperken.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs