De Verenigde Naties herdachten voor het eerst de Internationale Dag van het Onderwijs op 24 januari 2019 en vestigden hiermee de aandacht op de cruciale rol van het onderwijs bij het "bereiken van gendergelijkheid en het doorbreken van de armoedecyclus die miljoenen kinderen, jongeren en volwassenen achterlaat". Weinigen hadden kunnen vermoeden dat de wereld een jaar later aan de rand van een wereldwijde pandemie zou staan.
Nu landen over de hele wereld werken aan herstel, vestigt de vierde editie van de Internationale Dag van het Onderwijs de aandacht op leerverlies als gevolg van de pandemie en op gelijkheid in toegang tot academisch onderwijs en de technologie die hierbij komt kijken.
$17 biljoen aan levenslange inkomsten op het spel vanwege leerverliezen
Volgens een rapport van de Wereldbank, UNESCO en UNICEF worden wereldwijd 1,6 miljard kinderen getroffen door schoolsluitingen en de daaropvolgende verschuiving naar onderwijs op afstand. 66% van deze kinderen is afkomstig uit arme landen. Als het huidige leerverlies niet wordt teruggedraaid kan dit leiden tot lagere inkomsten in de toekomst voor een hele generatie, ongeveer gelijk aan 14% van het wereldwijde bbp.
Landen met lage en middeninkomens hadden meer moeite om effectieve opties voor onderwijs op afstand te bieden, voornamelijk als gevolg van uitdagingen op het gebied van infrastructuur - van ontoereikende elektriciteitsnetten tot onbetrouwbare internetdiensten. Het rapport merkt ook op dat landen met een hoog inkomen niet immuun waren voor leerverlies. In Nederland resulteerde een schoolsluiting van 8 weken in leerverlies dat gelijk stond aan 20% van het schooljaar.
Universiteiten zien dalingen in inschrijvingen: mogelijke gevolgen
Het verschenen rapport merkt verder op dat leerverliezen niet beperkt worden tot basisscholen en middelbare scholen. Meer dan 220 miljoen studenten in het hoger onderwijs werden wereldwijd getroffen tijdens de pandemie. 14 landen zagen maar liefst een daling van 20% in inschrijvingen. In Armenië, Venezuela en Hongarije was het aantal aanmeldingen zelfs tussen de 21% en 40% lager.
Eén van de gevolgen zal zijn dat minder kinderen en jongeren toegang hebben tot nieuwe digitale academische technologieën. Met toegang tot onderwijs - altijd en overal – zouden juist meer mensen de vaardigheden kunnen leren en de diploma's behalen die niet alleen een beter leven mogelijk maken, maar ook om academisch onderzoek, datawetenschap en AI-innovaties te ondersteunen. Een van deze innovaties zou kunnen helpen de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken en de wereld een betere plek te maken voor iedereen.