Vijf tips voor creativiteit

10 March 2020 07:43

We hebben het allemaal wel eens, je blijft maar staren naar een lege pagina terwijl je nu echt moet gaan beginnen aan je opdracht, je bent volledig ongeïnspireerd. Soms gaat het om het schrijven van een blog of een post, een andere keer ben je op zoek naar hoe je meer kunt doen met minder budget. Hoe dan ook, creativiteit is de oplossing om dingen voor elkaar te krijgen. Maar hoe vind je het? Hier zijn vijf tips om de juiste kant van je hersenen aan te zetten en de creatieve ideeën te laten stromen!

Tip 1: Stop met stressen

Je zal waarschijnlijk denken  “ja maar mijn baas had dit gisteren al nodig”, of “ja maar als ik nu niks doe gaat dit hele project mis!”. Dat is misschien wel waar, maar blijven stressen zal er alleen voor zorgen dat het al helemaal niet meer gaat lukken om creatief te zijn. Relax dus. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen. Studies laten zien dat lopen (ook al is het op een loopband) creativiteit en resultaten verbeteren. Loop door de buurt, rondom het gebouw of van de ene kant van het kantoor naar de ander.  Blijf lopen om je hoofd leeg te maken, want dat is het perfecte uitgangspunt voor het vinden van nieuwe ideeën.

Tip 2: Lachen is het beste medicijn (voor creativiteit)

Er zijn meerdere redenen dat het internet vol staat met grappige kattenvideo’s: komedie zorgt ervoor dat het brein in staat wordt gebracht om problemen op te lossen. Psychologen hebben bewezen dat het bestuderen van komedie en het bekijken van komediefilmpjes zal zorgen voor nieuwe ideeën. Ook al klinkt het misschien niet productief, neem eens 15 minuten om grappige video’s op YouTube te kijken en kijk wat het doet voor jouw ideeën!

Tip 3: Doorbreek je routine

Heb je iedere dag dezelfde lunch? Een broodje, gegeten in de hoek van de kantine zodat je precies om 12:29 weer terug bent achter je bureau? Gooi het om! In plaats van dat ene broodje, ga eens naar het lunchcafé in de buurt. Het broodje zal misschien niet beter zijn dan die van jezelf, maar dat is het punt ook niet. Wat zie je allemaal terwijl je erheen loopt? Neem anders eens een soepje. Nou ben je pas om 13:02 terug achter je bureau, maar met je brein weer helemaal opgeladen. Waarom? Nieuwe en ongebruikelijke ervaringen laten ons buiten de lijntjes denken en geven een boost aan ons cognitief vermogen.

Tip 4: Raak verveeld

Verveling op het werk is een veelvoorkomende klacht, maar wanneer jij jouw creativiteit probeert te stimuleren is dit misschien wel precies wat jij nodig hebt. Neem je focus weg van het creatieve project dat voor je ligt. Wat is het saaiste wat je moet doen vandaag? Timesheets inhalen? Spreadsheets updaten? 20 emails sturen? Doe het. Nu. Waarom? Verveling, net voordat je een creatieve oplossing moet zoeken, zorgt ervoor dat je gedachten gestimuleerd worden om inventief te denken.

Tip 5: Keer jouw doel ondersteboven en binnenstebuiten

Wat is jouw doel? Een geweldig evenement bedenken? Begin met het bedenken van het grootste, vreemdste of meest wilde evenement dat er bestaat. Een catchy social post schrijven? Schrijf de meest onduidelijke die je kunt bedenken. Deze rare oefening wordt “inversie” genoemd en kan ervoor zorgen dat jij je brein toelaat om de beste ideeën ooit te bedenken. Maar een paar minuten van inversie denken kunnen alle slechte ideeën laten verdwijnen, zodat je je volledig kan focussen op de goede.

Naast deze vijf tips is het ook goed om te blijven lezen over de laatste publicaties en trends, om creativiteit te prikkelen. Hiervoor is Nexis Newsdesk™ de oplossing. Deze tool zit vol met eindeloze informatie om ervoor te zorgen dat jouw volgende project een succes wordt.