
Voor de meeste communicatie en PR professionals is het maken van een crisisplan een standaard onderdeel van het vak. Hoewel je een crisis in de meeste gevallen niet kunt voorspellen maken veel organisaties zelfs een enorm uitgebreid plan met alle mogelijke scenario’s en reacties op een crisis.
Dit soort crisis plannen zijn zeker waardevol maar ze lijken een stap over te slaan, namelijk het onderzoeken welke crisis concurrenten kunnen raken en wat je doet als dit gebeurt. Als je goed voorbereid bent dan kan de crisis van jouw concurrent jouw grote kans worden! Of, aan de andere kant, kan een crisis van een concurrent ook uiteindelijk een industriewijde crisis worden. Hoe dan ook: al je voorbereid bent dan weet je ook hoe hier mee om te gaan.
Begrijp hoe een crisis zich kan verspreiden
Er is een reden dat de we allemaal weten wat ‘going viral’ betekent. In de moderne wereld is dit een scenario waar je altijd rekening mee moet houden wanneer je een plan maakt over crisis communicatie. Net als een virus kan negatieve berichtgeving zich verspreiden met een enorme snelheid en zich zelf muteren op mogelijkheden die je niet voor mogelijk kunt houden.
Hier zijn genoeg voorbeelden van. De Takata airbag crisis begon met één vestiging die kritiek over zich heen kreeg nadat een aantal auto’s terug werden geroepen en eindigde in een crisis die de hele auto-industrie heeft geraakt.
Digitale media organisatie Buzzfeed belandde in een PR crisis na dat ze een ontslagronde aankondigden in hun nieuws divisie. Binnen enkele uren waren Facebook en Google ook betrokken bij de crisis omdat er mensen waren die zeiden dat hun succes (en monopolie) had bijgedragen aan het ontslag.
Blijf de crisis een stapje voor
Nog beter dan weten hoe je om gaat met een crisis is een crisis voorkomen! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een crisis betreft vaak factoren die je zelf niet in de hand hebt. Een crisis voor zijn, dus voor dat deze uit de hand loopt, dat kan wel. De beste manier om dit te doen is met een tool die stakeholders direct informeert als er nieuws is uit de markt die te maken heeft mij jou, jouw product of jouw concurrent.
Dit begint met het inrichten van alerts in een media monitoring tool. Zo’n tool doet het werk voor je en kan ingericht worden op bepaalde zoeknamen (zoals de naam van jouw bedrijf of die van je concurrent) eventueel in combinatie met een bepaalde bron. Je ontvangt dan per direct bericht als er iets verschijnt in de media zodat je nooit te laat bent met reageren.
Identificeer mogelijke kansen
Het monitoren van een crisis, ook die van een concurrent, gaat niet alleen om waakzaam blijven en een plan hebben. De crisis van een concurrent kan ook een kans zijn voor jouw bedrijf. Wees hier wel voorzichtig mee en profiteer hier niet al te duidelijk van! Zoals eerder aangegeven kun je als je niet voorzichtig bent de crisis uitbreiden naar de gehele sector en dat wil je natuurlijk niet! Wat wel kan is wanneer een concurrent een duidelijke fout maakt een interview geven waarin je op hoog niveau een perspectief biedt op het betreffende onderwerp. Je krijgt hiermee een betere relatie met de media en je kunt jezelf neerzetten als een expert op dit onderwerp.
Reputatiemanagement
Het monitoren van een crisis helpt ook om reputatieschade te voorkomen. Meer weten over reputatiemanagement, met name in de financiële sector, klik dan hier.