Voordelen van geautomatiseerde due diligence

05 March 2021 10:50

De voordelen van geautomatiseerde due diligence met RPA technologie

De markt voor Robotic Process Automation (RPA) groeit gestaag. Maar de noodzaak om zakelijke processen aan te passen aan ‘het nieuwe normaal’ hebben RPA en Kunstmatige Intelligentie (KI) een nog grotere spotlight gegeven. We kijken naar een aantal voorbeelden van hoe deze technieken kunnen helpen bij het optimaliseren van risk management taken zoals due diligence.

Vluchtige economie? Due diligence wordt nog belangrijker

Due diligence doen is altijd een uitdaging en vraagt om een goed overzicht en de juiste resources. Maar in tijden van een pandemie met economische impact in de hele wereld, ontstaan er nieuwe uitdagingen op het gebied van due diligence.

Neem supply chain risico’s. Due diligence van derde partijen is altijd al onderdeel geweest van het risk management proces, maar een grote hoeveelheid recent verschenen rapporten over gebreken hierin tonen aan dat er nog steeds aandacht voor nodig is. Een economie die het zeer moeilijk heeft kan tot gevolg hebben dat bedrijven het moeilijk krijgen, ook de bedrijven waar u zaken mee doet. Zorg er voor dat u hier voldoende zicht op heeft.

Meer risico, meer regels

Overheden wereldwijd hebben tijdelijke aanpassingen in de wet- en regelgeving doorgevoerd om organisaties tegemoet te komen die geraakt zijn door de pandemie. Maar de compliance verplichtingen zijn natuurlijk niet verdwenen en in sommige gevallen zijn er zelfs verplichtingen bijgekomen om om te kunnen gaan met de ontstane risico’s op het gebied van financiële misdaden zoals omkoping.

Deze onzekere periode zal zeker nog wel even duren. Organisaties zouden dan ook moeten zoeken naar manieren om hun due diligence proces te optimaliseren en zo eventuele verrassingen en risico’s te voorkomen. Een mogelijkheid is het inzetten van RPA.

RPA en risk management

Robotic process automation (RPA) is een technologie die repetitieve taken, zoals due diligence checks op derde partijen, snel kan reduceren. Naast het stroomlijnen en versnellen van het proces kan RPA mensen vrijspelen voor andere taken die de aandacht van echte mensen verdient zoals risk analyses. Ondanks dat er ook kritiek is, neemt de implementatie van geautomatiseerde technologie toe. De correcte toepassing van deze processen gaat niet om het inruilen van mensen voor techniek, maar juist om mensen de correcte taken te laten doen.

Sinds de start van de pandemie begin 2020 is RPA technologie ingezet om mensen te helpen vanuit huis te werken. In April benadrukte Microsoft CEO Satya Nadella dat door de behoefte om bestaande processen te optimaliseren met behulp van RPA  ‘in maar twee maanden de waarde van twee jaar’ aan digitale transformatie is gerealiseerd.

De implementatie van RPA harmoniseert de risk management workflow en vermindert de druk op medewerkers. Uiteindelijk hangt het succes van RPA wel af van de kwaliteit van de informatie en de data die wordt gebruikt.

Bent u er al klaar voor?  Ga het gesprek eens aan met LexisNexis. Niet alleen kunnen we helpen bij de levering van betrouwbare data, wij bieden diverse oplossingen aan voor due diligence en screening, waarbij RPA toegepast kan worden.

Benieuwd? Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs