Voorkom boetes: verbeter jouw due diligence proces

10 March 2023 12:21

Zo verbeter je jouw due diligence proces

De afgelopen maanden moesten bedrijven uit diverse sectoren honderden miljoenen dollars aan boetes betalen wegens vermeende tekortkomingen in naleving en due diligence. In deze blog gaan we dieper in op enkele van deze handhavingsmaatregelen en bespreken we de lessen die bedrijven kunnen leren om de juridische, financiële, reputatie- en strategische risico's van een overtreding van de regelgeving te beperken.

Spraakmakende voorbeelden van wereldwijde boetes

Regelgevers over de hele wereld lijken meer dan ooit bereid om handhavend op te treden tegen een bedrijf als zijn activiteiten – of die van zijn dochterondernemingen en derde partijen – niet voldoen aan de wetgeving. Beschuldigingen van omkoping en corruptie waren een belangrijke oorzaak van recente boetes. Spraakmakende voorbeelden zijn onder meer:

  • VS en Brazilië: in december 2022 stemde een multinationaal conglomeraat ermee in om meer dan 160 miljoen dollar te betalen om onderzoeken naar omkoping door toezichthouders in de VS en Brazilië op te lossen. Het bedrijf zou miljoenen ponden steekpenningen hebben betaald aan een hoge functionaris van een Braziliaans staatsoliebedrijf in een poging een lucratief bouwcontract binnen te halen.
  • West-Afrika en VK: in november 2022 kreeg een multinationaal mijnbouwbedrijf een boete van meer dan £280 miljoen na een Brits onderzoek naar omkoping in ruil voor preferentiële toegang tot olie in vijf landen in West-Afrika. Het onderzoek werd parallel uitgevoerd met toezichthouders in de VS, Nederland en Zwitserland.
  • Frankrijk: in november 2022 kreeg een luchtvaartbedrijf een boete van ongeveer 16 miljoen euro opgelegd door een Franse rechtbank om een onderzoek naar omkoping in Libië en Kazachstan van meer dan tien jaar geleden op te lossen.
  • VK: in december 2022 heeft de financiële toezichthouder van het VK een wereldwijde bank een boete opgelegd van meer dan £ 107 miljoen wegens vermeende hiaten in haar anti witwas controles. Dit omvatte het niet verifiëren van de informatie die zakelijke klanten verstrekten over de zaken die ze zouden doen.

Vijf lessen voor bedrijven uit recente handhavingsacties

Recente boetes onthullen vijf belangrijke trends. Bedrijven zouden ervoor moeten zorgen dat ze op de hoogte zijn van deze trends en er rekening mee houden bij het controleren van hun eigen nalevings- en due diligence-activiteiten. Deze trends zijn:

  1. Handhavingsmaatregelen weerspiegelen de aanscherping van de wetgeving: Landen blijven wetten aannemen met steeds strengere due diligence-eisen voor bedrijven.
  2. Wederzijdse rechtshulp gaat steeds sneller: de meeste onderzoeken die in deze blog worden genoemd, hadden betrekking op grensoverschrijdende samenwerking tussen toezichthouders. Deze bereidheid om informatie te delen en samen te werken maakt het nog waarschijnlijker dat inbreuken op de naleving van de bedrijfsvoorschriften worden ontdekt.
  3. Nalevingsfouten brengen meerdere risico's met zich mee: de bovenstaande boetes hebben de betrokken bedrijven duidelijk juridische en financiële schade toegebracht. Maar ze liepen ook reputatierisico's toen het onderzoek en de uitkomst ervan de krantenkoppen haalden. En strategische risico's omdat bedrijven hun focus moesten afleiden van de normale gang van zaken om mee te werken aan het onderzoek en vervolgens hun nalevingsregime te versterken.
  4. Stimulansen voor naleving zijn beschikbaar: in een hierboven genoemd geval onthulde de Amerikaanse regelgever dat het bedrijf een korting van 25% op de mogelijke boete ontving als erkenning dat het proactief nieuw bewijs openbaar maakte en vervolgens zijn nalevingsprogramma versterkte nadat een vermeende schending was onthuld . De VS hebben hun stimulansen voor samenwerking verder versterkt door in januari 2023 hun Corporate Enforcement Policy te actualiseren.
  5. Wereldwijde due diligence is nodig: Een terugkerend thema in de handhavingsacties is dat bedrijven zijn beboet voor hun vermeende activiteiten in een ander land dan hun hoofdkantoor. Dit versterkt de noodzaak om due diligence uit te voeren met behulp van data die niet alleen afkomstig is uit hun eigen land.

LexisNexis kan je helpen bij het inrichten van een efficiënt due diligence zodat jouw bedrijf boetes vookomt. We vertellen je er graag meer over. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs