Waarde van PR meten

12 October 2020 07:55

Veel bedrijven gingen 2020 in met veel optimisme over verkoopkansen en toenemende winst. Maar toen veranderde de wereld voor onze ogen. En iedereen moest de verwachtingen gaan bijstellen en aanpassingen maken in de plannen. Logischerwijs werd ook naar de geplande kosten gekeken. Bedrijven vragen hun medewerkers zeker nu om kritisch te zijn op hun uitgaven en ook moet er nog meer verantwoording afgelegd worden over wat een campagne uiteindelijk oplevert.

Voor communicatie professionals betekent dit dat hun budgetten onder druk staan en dat de waarde van PR keer op keer bewezen moet worden. Wereldwijde cijfers laten dit ook zien:

  • 77% van de PR bureaus verwachten dat de COVID-19 pandemie inkomsten zal doen verminderen als gevolg van lagere communicatie budgetten, dit blijkt uit een onderzoek van the International Communications Consultancy Organization (ICCO);
  • 72% van de Britse PR en communicatie professionals zeggen dat hun klanten marketing budgetten hebben bevroren dit jaar en 75% voorspelt dat pas in de lente van 2021 zaken weer ‘terug naar normaal’ gaan, zo schrijft PRWeek;

In dit blog kijken we naar de manieren waarop communicatie professionals de effectiviteit van hun campagnes kunnen meten en evalueren.

1. Gebruik van technologie

Er is een toename in tools op basis van technologie die je kunnen helpen. Hiermee wordt het eenvoudiger om de impact van PR te laten zien op de online aanwezigheid van een organisatie. Zo zijn er veel gratis (of bijna gratis) tools die de prestatie van bepaalde keywords monitoren of waarmee je het aantal backlinks naar een specifieke pagina inzichtelijk kunt maken.
En andere mogelijkheid is een (betaalde) media intelligence oplossing te gebruiken die niet alleen actief nieuwsuitingen monitort (zodat je altijd weet wat er wordt gezegd over je campagne) maar die ook:

  • Checkt wat de concurrentie doet
  • Meet hoe succesvol een campagne is
  • Resultaten inzichtelijker maakt via grafieken en modellen die je ook kunt delen met collega’s als bewijsmateriaal
  • Influencers kan identificeren

2. Gebruik meerdere bronnen

In dit digitale tijdperk is de enige manier om goed te meten en te analyseren wat er gezegd wordt over een merk, om alle media kanalen die er zijn te observeren. Denk dan aan traditionele media zoals kranten en tijdschriften. Maar vergeet ook niet de impact van een kanaal zoals social media. De hoeveelheid berichtgeving op sociale kanalen is enorm. Met een tool zoals Nexis® Social Analytics (powered by Talkwalker) kunnen communicatie professionals berichtgeving op social media meten en beslissingen nemen op basis van social insights.

3. Van media monitoring naar media inzichten

Het monitoren van een campagne kan via media monitoring. Bijkomend voordeel is dat je dan ook meteen kan meten wat er verder over je organisatie, merk of product wordt gezegd en geschreven. Maar media monitoring kan ook de basis voor het krijgen van nieuwe, waardevolle inzichten. Communicatie professionals zouden sowieso zich vooral moeten focussen op die campagnes die een bijdrage leveren aan de strategische doelen van een organisatie. Als die strategische doelen niet duidelijk zijn, zorg er dan voor dat je die duidelijkheid krijgt voordat je een campagne start.

Voorbeelden van oplossingen die je kunt gebruiken zijn Nexis Newsdesk, de mediamonitoring- en analyse tool van LexisNexis. Dankzij een gepersonaliseerd dashboard krijg je snel meer inzicht in opvallende zaken die waardevol kunnen zijn voor de hele organisatie. Daarnaast bevat de database van Newsdesk, naast internationale content, het meest complete aanbod van Nederlandse bronnen.

LexisNexis heeft ook een Nexis® Media Intelligence Research & Analytics groep die bestaat uit een team van analisten die media analyse rapporten maakt in opdracht. Hiermee kun je jouw organisatie nog sneller overtuigen van de waarde van jouw PR inspanningen.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs