Waarom het huidige medialandschap kan leiden tot desinformatie

06 January 2023 13:44

In veel opzichten is Twitter gebouwd om een inclusieve echokamer te zijn - een plek die openstaat voor iedereen die wil inloggen en actueel nieuws wil delen. Maar wat gebeurt er wanneer de mensen die naar deze echokamer komen stukjes informatie delen die op zijn best de context missen of in het slechtste geval opzettelijk misleidend zijn? Wat gebeurt er wanneer mensen meningen als feiten beschouwen, ze retweeten en zo helpen iets onnauwkeurigs in stand te houden - zelfs als ze goede bedoelingen hadden en geloofden dat wat ze retweeten helemaal waar was?

Desinformatie is een symptoom van een grotere uitdaging

Dit probleem doet zich natuurlijk niet alleen voor op Twitter. Maar omdat Twitter vanaf het begin is ontworpen om informatie snel te verspreiden betekent ook dat de verspreiding van nepnieuws of desinformatie vaak razendsnel gaat. Onderzoekers van MIT ontdekten in 2018 al dat desinformatie zich veel sneller verspreidt op Twitter dan op welk ander platform dan ook, waardoor het zo moeilijk wordt om door het Twitter-contentlandschap te navigeren.

Is snelheid beter dan feiten?

In het tijdperk van de 24/7 nieuwscyclus (gedeeltelijk gecreëerd door Twitter), zijn veel van de gebruikers op Twitter nieuwsprofessionals en media-persoonlijkheden die onder druk staan om content in een snel tempo te deken, anders verliezen ze de kans om de eerste te zijn om een primeur of prikkelende onthulling te delen.

In de loop der jaren zijn de snelheid en frequentie waarmee nieuws wordt gerapporteerd alleen maar exponentieel toegenomen, waardoor sommige makers geleidelijk de prioriteit van feitelijke inhoud verleggen ten gunste van snelle inhoud.

En soms is het moeilijk om het verschil te zien. Zo twitterden verschillende bekende publicaties onlangs dat de vakantiefilmfavoriet The Holiday een vervolg krijgt. En aangezien het een geliefde romcom is, verspreidde het opwindende nieuws zich snel.
Dat nieuws was echter niet helemaal waar... Regisseur Nancy Meyers ging zelfs naar Instagram om de vele DM's die ze ontving in afwachting van de release van de film toe te spreken en zei "sorry, maar het is niet waar".

Dit is slechts één voorbeeld van de manier waarop één verhaal zich kan verspreiden en een golf van verkeerde feiten op het web kan veroorzaken. Hoewel het in dit geval vrij goedaardig was, kunnen andere verhalen met informatie die ofwel onnauwkeurig is of een ontbrekende context bevat wel veel schade aanrichten.

En als een journalist niet de tijd neemt om zijn bronnen te controleren kunnen ze helpen onjuiste informatie verspreiden zonder het te beseffen.

Desinformatie identificeren met Nexis

Ben je redacteur, journalist of onderzoeker? Gebruik dan Nexis om snel toegang te krijgen tot de grootste verzameling van lokaal en wereldwijd nieuws en bedrijfsinformatie. Voer een zoekwoord of zoekterm in in de Nexis-zoekbalk, pas pre- en post-zoekfilters toe en vind snel brondocumenten en andere informatie die het verhaal kan verifiëren of wellicht weerleggen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag nu een demo of proefabonnement aan.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs