WK vrouwenvoetbal in de media: succes of sensatie

28 November 2019 11:03

WK voetbal

De strijd is losgebarsten! Niet alleen op het veld maar ook in de media. Sinds het WK vrouwenvoetbal is begonnen op 7 juni zijn er meer dan 150.000 berichten hierover verschenen. Echter ligt de nadruk daarbij niet altijd op het spel dat wordt gespeeld.

Wereldwijde berichtgeving in de media

Bijna de helft van de berichten (71.500) zijn afkomstig uit Europa. Maar dat betekent niet dat de speelster van Nederland, Engeland of Zweden de enige zijn die de krantenkoppen halen. In de praktijk zijn dit toch vaak de speelsters van het Amerikaanse team. Terwijl de Amerikaanse media meer dan 50.000 berichten schreef over het WK vrouwenvoetbal, deden internationale media dit meer dan twee keer zoveel: in totaal gingen 105.000 berichten over de Amerikaanse voetbalsters.

Success verhaal of sensatie zoeken?

Terwijl de populariteit van het vrouwen voetbal wereldwijd in de lift zit, kan Amerika in eigen land soms nog flink zoeken naar fans. Hoe komen ze dan toch aan zo veel berichtgeving?  Nou, dat komt niet door sterspeelsters zoals Alex Morgan en Megan Rapinoe, of de vele overwinningen van het team.
Het zijn twee controversiële zaken die de berichtgeving voeden. Al vroeg in het toernooi haalde het team de kranten vanwege het enorme verschil tussen de salarissen van de mannen- en vrouwenteams. Dit verhaal is inmiddels overschaduwt door berichten over de trainer van het Engelse team, Phil Neville, die het Amerikaanse team er van heeft beschuldigd medewerkers naar zijn hotel te sturen om zijn team te bespioneren voorafgaande aan de halve finale op 2 juli.

Persoonlijkheden domineren: Populaire speelsters en trainers zijn veel in het nieuws tijdens het toernooi. Uit het Britse team zijn dit Phil Neville, Nikita Parris, Steph Houghton en Ellen White. Franse speelster Wendie Ranard en haar trainer Corinne Diacre blijven populair in de bladen, ondanks de uitschakeling in de kwartfinales.
Alex Morgan, Megan Rapinoe en hun trainer Jillian Ellis hebben ook geen gebrek aan aandacht. Laatste in de top 10 van populaire persoonlijkheden is de Australische sterspeelster Sam Kerr. Opvallend is dat Nederlandse en Zweedse speelsters nauwelijks onderwerp zijn van berichtgeving in de wereldwijde media, dit terwijl het Nederlandse team toch in de finale staat.

Game, Set, Match: Goed om te vermelden is dat het WK vrouwenvoetbal niet het enige grote, internationale sporttoernooi is deze maand.  Op 1 juli is het tennistoernooi van Wimbledon begonnen en sindsdien is er een nek aan bek race ontstaan met de berichtgeving tussen dit toernooi en het WK in Frankrijk. In de afgelopen drie dagen heeft Wimbledon maar ongeveer 200 minder berichten gehad dan het WK. Dit is vooral te danken aan de vele verrassingen en persoonlijkheden die tot nu toe in het nieuws zijn geweest.

Bent u benieuwd hoe uw organisatie, merk, product of evenement in het nieuws is geweest? Vraag een demo aan van onze media monitoring tool Newsdesk.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs