World Bank rapport: de waarde van data

26 May 2021 08:14

Data krijgt steeds meer waarde maar misbruik heeft invloed op reputatie en risk management

Het World Development Report van de World Bank is een van de meest prominente bronnen m.b.t de ontwikkeling van landen met een laag en gemiddeld inkomen en de editie van dit jaar richt zich op de waarde en impact van data.

Volgens het rapport heeft big data de potentie om van grote waarde te zijn voor de mensheid en kan het wereldwijde ongelijkheid helpen te verminderen. Maar als data onethisch wordt gebruikt heeft het grote impact op het vertrouwen. Het “Data for Better Lives” rapport maakt ook enkele aanbevelingen voor hoe bedrijven alternatieve data kunnen gebruiken voor eigen voordelen en voordelen voor de maatschappij maar dat dit ook risk management kan beïnvloeden.

De onaangeboorde waarde van data

Dit rapport kijkt naar wereldwijde ontwikkeling, ongelijkheid en armoede dus is het misschien verrassend dat de focus ligt op data. De analyse laat zien dat data gedreven diensten enorm zijn gegroeid sinds 1990.

De centrale boodschap van het rapport is dat “de waarde van data voor ontwikkeling nog onaangeboord is” en gebruikt kan worden om “economische en sociale ontwikkeling te bevorderen.” David R. Malpass, President van de World Bank Group, lanceerde het rapport tijdens een virtueel evenement en sprak daar over data als "een middel dat steeds weer opnieuw gebruikt kan worden om meer en meer waarde te creëren”.

Alternatieve data ‘transformeert’ bedrijven

Het rapport schrijft ook dat bedrijven wereldwijd al hebben gemerkt dat big data een transformerend effect heeft. Het citeert een onderzoek van 179 grote bedrijven in de VS waaruit naar voren komt dat de organisaties die data gebruiken om beslissingen te nemen de productiviteit met 5 tot 6% zagen toenemen ten opzichte van wat er anders zou zijn verwacht.

Ook werd duidelijk dat alternatieve data financiële dienstverleners een voorsprong geeft op de concurrentie. Data over media en social media, mobiele telefoon data en bedrijfsinformatie helpt banken om de kredietwaardigheid te beoordelen en geeft gedetailleerde informatie over personen, bedrijven en economische resultaten.

Om data bruikbaar te maken moet het wel aangeboden worden in een formaat dat gebruikt kan worden door big data technologieën zoals Kunstmatige Intelligentie. “Door het consumeren van meer data types en het extraheren van relevante informatie voor schijnbaar ongerelateerde patronen, kan machine learning meer krediet scores genereren voor meer personen en met meer precisie,” schrijft de auteur.

De risico’s van een onethisch gebruik van data

In het rapport staat ook een forse waarschuwing: wanneer bedrijven data gebruiken om producten te maken die de maatschappij beschadigen, persoonlijke gegevens op een onethische manier bewaren of gebreken tonen in data transparantie, dan liggen risico’s op het gebied van reputatie, financiën en strategie op de loer. Aanvullend riskeren ze verlies van vertrouwen bij consumenten, investeerders en werknemers.

Wat kunnen organisaties doen om deze risico’s te beperken? Dit zijn drie belangrijke stappen:

  1. Gebruik data op een betrouwbare manier. In het rapport staat dat “Vertrouwen in data transacties ondersteunt moet worden door een robuust juridisch framework”. Dat betreft niet alleen wetten maar ook de interne procedures van een bedrijf m.b.t. het bewaren en toepassen van data. Bedrijven zouden ook moeten letten op de data-leveranciers waar ze mee werken en zekerheid hebben over dat deze op de juiste manier aan de data zijn gekomen.
  2. Gebruik nieuws om nieuwe klanten en leveranciers te onderzoeken. Due diligence processen zouden een check op nieuws, bedrijfsinformatie en juridische gegevens moeten bevatten zodat een bedrijf zeker weet dat ze geen zaken doen met onethische derde partijen. Technologie kan helpen bij dit proces door snel grote hoeveelheden data te doorzoeken en risk management professionals tijd terug te geven die ze kunnen gebruiken voor andere noodzakelijke due diligence taken.
  3. Test ESG claims met data. Veel bedrijven claimen dat ze een sterk beleid hebben m.b.t.  Environmental, Social & Governance (ESG) vereisten. Die claim kan alleen waar gemaakt worden als hier regelmatig een check op wordt gedaan, bijvoorbeeld door het kijken naar data bronnen zoals adverse media feeds.

Op zoek naar oplossingen voor betere risk management? Denk eens aan LexisNexis! Bijvoorbeeld Nexis Diligence, onze alles-in-een oplossing voor efficiënte due diligence. Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs