Zo word je een thought leader

20 September 2020 13:07

Wie wil er nu niet bekend staan als “thought leader.”? Vaak worden mensen die zo bestempeld worden gezien als intelligente mensen met een passie voor een bepaald onderwerp of thema. Natuurlijk kun je jezelf deze felbegeerde titel toekennen, maar de ware thought leaders zijn dit omdat ze zo zijn bestempeld door anderen. Vaak is dat ook omdat ze als betrouwbaar gezien worden. Onderzoek speelt hierbij een belangrijke rol. Met onderzoek kan een bepaalde mening ondersteund worden, of juist onderuit gehaald worden. Voor iemand die ambieert een thought leader te worden is betrouwbaar onderzoek doen dan ook onmisbaar.

De kracht van betrouwbaar onderzoek

Wil jij geïnformeerd worden door een thought leader die je vertelt dat de meerderheid van auto’s in jouw land door elektriciteit gevoed zullen zijn in 2035 of door een thought leader die hetzelfde deelt, maar dan de zaak onderbouwt met meerdere onpartijdige bronnen? De keuze is gemakkelijk!

Sommige thought leaders bouwen aan vertrouwen bij hun volgers door het uitvoeren van eigen onderzoek. Maar soms kan onderbouwing door onderzoek van onafhankelijke derde partijen zorgen voor een extra boost in vertrouwen. Dit soort externe validatie van een idee van een thought leader onderbouwt een theorie en laat ons als lezers denken: “Deze person weet echt waar hij/zij het heeft, hier moet ik echt aandacht aanbesteden.”

Thought Leaders hoeven geen allesweters te zijn

Mensen die de benaming thought leader nastreven denken soms ten onrechte dat elk idee of inzicht dat ze delen origineel en uniek moet zijn. Tenslotte, als je een thought leader bent dan moet je toch een allesweter zijn? Nee, dit is niet zo. Dit zou nooit het doel moeten zijn. Ja, een thought leader heeft soms unieke inzichten en vernieuwende observaties waarvoor ze opvallen in de massa. Maar veel van die inzichten zijn gebaseerd op ideeën van anderen. Of op eerder onderzoek. Kortom: thought leaders zeggen slimme dingen gebaseerd op slimme data of onderzoek van hunzelf of van anderen.

In de voetsporen van andere thought leaders

Wanneer je een boek van een betrouwbare thought leader oppakt, dan kom je daarin diverse referenties tegen naar andere onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan bekende titels zoals "What the Future Looks Like: Scientists Predict the Next Great Discoveries―and Reveal How Today’s Breakthroughs Are Already Shaping Our World,” door de Brits-Irakase natuurkundige Jim Al-Khalili en “Contagious: Why Things Catch On” van de Amerikaan Jonah Berger.

Wil je ook een thought leader worden?

Ga op zoek naar inspiratie in je eigen boekenkast! Vorm een mening en zorg dat deze gefundeerd is op betrouwbare, onafhankelijke bronnen. Die achterhaal je door gedegen onderzoek te doen. Bijvoorbeeld met de hulp van Nexis.

De database van Nexis bevat ruim 4 miljard artikelen uit 40.000+ nationale en internationale bronnen. Ook is het nieuws uit Nederlandse kranten (offline en online), nationaal en regionaal terug te vinden. Daarnaast zijn in Nexis publieks- en vaktijdschriften, internationale dagbladen en het nieuws van circa 200 relevante websites opgenomen.

In onze database vindt u alle regionale en landelijke uitgaven van de twee grootste uitgevers in Nederland: DPG en Mediahuis. Hiermee weet u zeker dat u zoekt in het meest complete aanbod van bronnen in Nederland. Benieuwd? Vraag nu een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs