Het informatiefundament voor het rechtencurriculum van UniGe

Digitale tools voor efficiënt en effectief onderzoek zijn essentieel voor academische instellingen. De Universiteit van Genua (UniGe) heeft voor haar Rechtsbibliotheek gekozen voor de onderzoekstool Nexis Uni.

Dr. Sonia Minetto werkt al sinds 1993 als bibliothecaris in de Rechtsbibliotheek van UniGe. Als onderzoeksbibliothecaris kan Sonia 2.000 documenten per jaar verwerken via Nexis Uni – van gerechtelijke documenten tot nieuwsberichten. Rechtenstudenten en professoren kunnen niet altijd bijhouden wat de laatste beschikbare bronnen zijn voor hun onderzoek, en Sonia gebruikt de Nexis Uni-database om ze in een oogopslag een actueel overzicht te geven van de beschikbare content.

Nieuwe onderzoeksgebieden ontdekken

UniGe haalt jaarlijks €28 miljoen aan onderzoekssubsidies binnen, met 200+ lopende subsidies kan de universiteit studenten en de faculteit toegang geven tot de beste elektronische bronnen. Sonia beschouwt Nexis Uni als de beste van alle juridische onderzoekstools die ze tot haar beschikking heeft. Volgens haar biedt het meer dan een complete database met juridische publicaties: Nexis Uni maakt het ook mogelijk om nieuwe onderzoeksgebieden te ontwikkelen.

Voor een rechtenfaculteit zoals die van UniGe is het belangrijk om concurrerend te blijven en daar is het verkennen van nieuwe onderzoeksgebieden onderdeel van. Voor Sonia is het belangrijk dat ze onderzoekers meer kan geven dan waar ze naar op zoek waren. Met Nexis Uni kunnen onderzoekers nieuwe paden vinden en ontdekken, waar anderen aan voorbijgaan.

Je kunt zien welke onderwerpgebieden al zijn onderzocht, wat onderzoekers de kans geeft om nieuwe gebieden te verkennen die nog niet zijn ontdekt. Nexis Uni is Sonia's rechterhand en een enorme hulp in haar ondersteuning van rechtenstudenten en professoren bij hun rechtswetenschappelijk onderzoek.

Leergangen relevant houden

Rechten is een breed studiegebied met zeer uiteenlopende specialisaties. Het is voor nieuwe rechtenstudenten niet altijd gemakkelijk om de richting van hun toekomstige carrière te bepalen.
Dit stelt UniGe voor een uitdaging. Hoe kan de faculteit relevante, moderne leergangen ontwikkelen die hun studenten voorbereiden op hun professionele leven?

Nexis Uni zorgt ervoor dat de Rechtsbibliotheek dagelijks wordt gevuld met rijke informatie uit een groot aantal geverifieerde bronnen, eenvoudig te doorzoeken en gebruiken. Gebruikers kunnen de database doorzoeken op documenten die bepaalde termen bevatten of uitsluiten, of een exacte zinsnede bevatten. Ook kunnen ze zoeken op documenten met een bepaalde zoekterm in specifieke segmenten zoals koppen en eerste alinea's. Zoekopdrachten kunnen verder worden uitgesplitst naar contenttype, waarbij onderzoekers kunnen kiezen uit een ruime selectie juridische onderzoekscriteria. Zoek intuïtief in wet- en regelgeving, vaktijdschriften, gerechtelijke documenten en uitspraken – je kunt zoekopdrachten eindeloos verfijnen.

Het resultaat

De academische reputatie van de Rechtsbibliotheek staat of valt met betrouwbaar onderzoek. Nexis Uni biedt onderzoekers toegang tot nieuws en bronnen op rechtsgebied waartoe ze geen toegang hebben via traditionele zoekmachines. Studenten en de faculteit krijgen toegang tot zaken die altijd zijn bijgewerkt en die zo zijn geordend dat ze snel en gericht kunnen zoeken.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs