Verslag seminar

Het belang van goed onderzoek en research neemt in dit informatietijdperk alleen maar toe.  Hoe belangrijk het is om goed onderzoek te doen en de juiste inzichten en kennis te vergaren, wordt dagelijks aangetoond in deze tijden van nepnieuws, de invloed van sociale media en de democratisering van het nieuws. Tijdens het LexisNexis seminar ‘Fact Checking anno 2018’deelde vier toonaangevende sprekers hun ervaringen, tips en ‘must know’s.

Download ons verslag en de presentaties:
Wil je de presentaties terug bekijken? Klik hier beneden om te downloaden.

 • Verslag: Seminar Fact Checking anno 2018
  Downloaden
 • Eric Smit, oprichter van Follow the Money
  Follow the Money is een journalistieke beweging met een glashelder doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. FtM doet onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. Hun wapen: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Follow the Money is daarbij hun redactionele Leitmotiv. Want of het nu om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs gaat; als je het geldspoor volgt dan ontdek je de waarheid. En daarvoor moeten ze soms diep graven. Op basis van enkele voorbeelden toont Eric het belang van het doen van goed onderzoek en het juist analyseren van dataverzamelingen.
  Download presentatie
 • Gerard Smit, docent datavisualisatie en infographics, trainer en onderzoeker
  Gerard Smit gaf 25 jaar les aan de School voor Journalistiek waar hij onder andere de minor Datavisualisatie en infographics coördineerde en onderzoek deed naar de productie en effectiviteit van datavisualisaties. Hierover heeft hij in verschillende internationale vaktijdschriften over gepubliceerd. Tegenwoordig geeft hij trainingen over informatievisualisatie voor het bedrijf StroomQ.
 • Alexander Pleijter, universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden
  Alexander is naast zijn werk aan de universiteit hoofdredacteur en bestuurslid van de Nieuwe Reporter ook coördinator van Nieuwscheckers, een factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de universiteit Leiden. Alexander zal uitleggen hoe je factchecken het beste kunt aanpakken en hoe ze dit aanpakken bij Nieuwscheckers. Ook zal hij de conclusies delen die hij haalt uit zijn ervaringen.
 • Jan Kooy, Deputy European Media Director van Human Rights Watch 
  Jan Kooy is als Media Director verantwoordelijk voor het mediabeleid in Europa, Centraal  Azië en Oost Afrika. Voorheen werkte hij als verslaggever bij het ANP. Jan zal spreken over de onderzoeksmethodiek van Human Rights Watch, met focus op de innovatieve technieken die door HRW worden ingezet (inzet van drones, satellieten, social media). 
  Download presentatie
Bekijk hier het seminar
Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs