28 november 2019
Seminar | Nepnieuws en en hoe er mee om te gaan - 28 november 2019
29 November 2019 10:11
De gevolgen van nepnieuws
Na het succes van het seminar ‘Factchecking en hoe er praktisch mee om te gaan’ organiseerden LexisNexis en Vogin eind 2019 een vervolg over de verspreiding en gevolgen van nepnieuws.
Nepnieuws is van alle tijden
Hoewel we er vooral de laatste tijd veel over horen is nepnieuws van alle tijden. Denk aan kranten en blogs die een bericht publiceren met een duidelijke ironische ondertoon met als doel mensen wakker te schudden of te vermaken. Echter, sinds de Amerikaanse verkiezingen heeft nepnieuws een nieuwe lading gekregen. Nieuws wordt nu als nepnieuws gelabeld als de inhoud van een nieuwsbericht iemand niet bevalt. Hiermee is de term 'nepnieuws' een instrument geworden om betrouwbaarheid van media ter discussie te stellen.
Maar in de praktijk is de wereld niet zo zwart-wit. Verzonnen feiten worden veelal naast ‘echte’ feiten geplaatst. Bovendien is het soms erg lastig om een feit vast te stellen. Het seminar ‘Nepnieuws en hoe ermee om te gaan’ geeft u hiervoor enkele handvatten door antwoord te geven op enkele veelgestelde vragen. Zoals: wat is nepnieuws? Hoe komt het tot stand? Wie hebben er belang bij? Waarom wordt het verspreid? Hoe kan je het herkennen en hoe moet je ermee omgaan?
De sprekers
- Peter Burger: associate professor aan de Universiteit van Leiden
- Daniel Cohnitz: professor of Theoretical Philosophy - Universiteit van Utrecht
- Han van der Horst: historicus en schrijver van het boek Nepnieuws
- Margot Verleg: informatiespecialist en oprichter van TrusttheSource
Meer weten over nepnieuws?
- Met onze onderzoekstool Nexis onderscheidt u nepnieuws van 'echt' nieuws
- Lees onze whitepaper 'Nepnieuws tegengaan in 2020'