Wat is Anti Money Laundering (AML)

Anti Money Laundering (AML), ook wel anti-witwassen genoemd, is het uitvoeren van transacties om uiteindelijk illegaal verkregen geld om te zetten in legaal geld. Hoewel u zich als bedrijf netjes aan de regels houdt, wil dit niet zeggen dat uw partners zich aan dezelfde regels houden als u. Met name bij internationaal zaken doen loopt u het risico dat de bedrijven of personen met wie u zaken doet niet betrouwbaar zijn. Het uitvoeren van een due diligence onderzoek naar uw partners, leveranciers maar ook klanten is daarom van essentieel belang.

De AML-wetgeving wordt steeds strenger voor financiële dienstverleners. Er moet voorkomen worden dat zij het witwassen van geld en/of terrorisme financieren.

Download hier de whitepaper over AML-wetgeving

AML en de Wwft

De regelgeving waarin is vastgelegd dat witwassen illegaal is op Europees niveau vastgelegd in de Fourth en de Fifth Anti Money Laundering Directive (4AMLD/5AMLD). In Nederland is dit vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft).

De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (WWFT) is in 2008 in het leven geroepen om witwassen te voorkomen. Op grond van deze wet moeten financiële instellingen een melding doen van ongebruikelijke transacties, dit niet melden - al dan niet opzettelijk-kunnen een sanctie opgelegd krijgen.

Daarnaast bent u ook verplicht om regelmatig een UBO-check te doen: wie is de Ultimate Beneficial Owner van een bedrijf?

Doe een AML check

Valt uw bedrijf onder de Wwft? Dan bent u verplicht om regelmatig een Customer Due Diligence (CDD) check te doen bij uw klanten.

Nexis Diligence is een voorbeeld van een tool die u de mogelijkheid geeft om individuele personen en organisaties te screenen. Vul de naam van de organisatie of persoon in en doorzoek de database op relevante content. Hiermee heeft u uiteindelijk een professionele en veilige audit trail in handen.

Met Nexis Diligence checkt u:

  • Bedrijfsinformatie en Profielen
  • Sanctie, PEP en Waaklijsten
  • Negatief nieuws
  • Juridische databases
  • Biografieën
  • UBO data

>>Vraag een demo aan van Nexis Diligence via het contactformulier

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs