Wat is Anti Money Laundering (AML)

Anti Money Laundering (AML), ook wel anti-witwassen genoemd, is het uitvoeren van transacties om uiteindelijk illegaal verkregen geld om te zetten in legaal geld. Hoewel u zich als bedrijf netjes aan de regels houdt, wil dit niet zeggen dat uw partners zich aan dezelfde regels houden als u. Met name bij internationaal zaken doen loopt u het risico dat de bedrijven of personen met wie u zaken doet niet betrouwbaar zijn. Het uitvoeren van een customer due diligence onderzoek (CDD) naar uw partners, leveranciers maar ook klanten is daarom van essentieel belang.

Fasen in het process van witwassen

Witwassen kent fasen. Bij de diverse methoden om voorwerpen wit te wassen kunnen drie fasen worden onderscheiden:

 1. De plaatsingsfase Bij plaatsing is het doel om het geld in het financiële systeem te krijgen. Dit kan door het geld op een bankrekening te zetten. Dat is natuurlijk een riskante onderneming, grote contante stortingen vallen op. En de aandacht trekken is nu net niet wat de crimineel wilt.
 2. De versluieringsfase
  Vervolgens wordt er met dit geld geschoven en/of er worden ingewikkelde constructies opgetuigd. De traceerbaarheid van het criminele geld wordt verkleind. Er wordt getracht om de criminele herkomst te verhullen.
 3. De integratiefase
  In deze fase is het illegaal verkregen voorwerp geïntegreerd in het legale financiële systeem. In deze fase zit de rechtvaardigingsfase verwerkt. De rechtvaardigingsfase is het proces om een ogenschijnlijke legale verklaring te geven aan het illegale voorwerp. Als dit is gebeurd dan zit het proces in de integratiefase.

De fases hoeven niet chronologisch te worden doorlopen en ook niet alle fases hoeven te worden doorlopen. (Bron:  Anti Money Laundering Centre)

AML

Wwft

De regelgeving waarin is vastgelegd dat witwassen illegaal is op Europees niveau vastgelegd in de Fourth en de Fifth Anti Money Laundering Directive (4AMLD/5AMLD). In Nederland is dit vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft).

De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (WWFT) is in 2008 in het leven geroepen om witwassen te voorkomen. Op grond van deze wet moeten financiële instellingen een melding doen van ongebruikelijke transacties, dit niet melden - al dan niet opzettelijk-kunnen een sanctie opgelegd krijgen.

Begrippenlijst risk & compliance
AML, UBO, Wwft. Hoe goed kent u alle relevante termen en afkortingen m.b.t. risk & compliance? Check ze in onze begrippenlijst!

Doe een Wwft-check

Valt uw bedrijf onder de Wwft? Dan bent u verplicht om regelmatig een Customer Due Diligence (CDD) check te doen bij uw klanten.

Nexis Diligence is een voorbeeld van een tool die u de mogelijkheid geeft om individuele personen en organisaties te screenen. Vul de naam van de organisatie of persoon in en doorzoek de database op relevante content. Hiermee heeft u uiteindelijk een professionele en veilige audit trail in handen.

Met Nexis Diligence checkt u:

 • Bedrijfsinformatie en Profielen
 • Sanctie, PEP en Waaklijsten
 • Negatief nieuws
 • Juridische databases
 • Biografieën
 • UBO data

>>Vraag een demo aan van Nexis Diligence via het contactformulier

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs