De transformatie van de knipselkrant

Wil je op de voet volgen wat er allemaal in de media wordt geschreven en dit makkelijk delen met collega's? Dat kan met een knipselkrant of knipseldienst. Veel organisaties hebben deze al, vaak ook nog offline versie, met losse knipsels. Dat kan eenvoudiger: met een digitale knipselkrant!

Met een goede informatievoorziening blijf je niet alleen zelf goed op te hoogte, ook kun je hiermee collega's informeren en motiveren. Ervoor zorgen dat zij zich gehoord voelen. De teamspirit en het wij-gevoel versterken. Als je het goed aanpakt, dan valt er met een goede interne nieuwsvoorziening dus veel te bereiken. Een professionele digitale knipselkrant of interne nieuwsbrief kan een niet te onderschatten bijdrage leveren aan een positief resultaat.

Wat is een knipselkrant?

Voordat alles digitaal werd was er ook al een behoefte vanuit organisaties om te weten wat er over een bedrijf of persoon werd geschreven in de kranten en tijdschriften.  Vaak was er een persoon, iemand van de bibliotheek of communicatie, verantwoordelijk om dit bij te houden. Wat die persoon dan deed was nieuwsberichten uit de krant knippen en die verzamelen in een map. Collega's konden deze map, of knipselkrant, dan inzien op een centrale locatie.

De behoefte aan inzicht in berichtgeving over een bedrijf of persoon is er tegenwoordig natuurlijk ook nog. Alleen is het aanbod van nieuws(bronnen) zo ontzettend groot dat veel bedrijven over zijn gestapt op een digitale knipselkrant zoals een media monitoring tool. Die doet in feite hetzelfde als die persoon van vroeger, alleen gaat het geautomatiseerd en dus een stuk sneller!

Voordelen van een digitale knipselkrant

Een offline knipselkrant maken is vaak een tijdrovende klus. Een digitale knipselkrant  kost veel minder tijd en heeft daarnaast ook de volgende voordelen:

 • Efficiënter: je voorkomst dat verschillende medewerkers dezelfde informatie zoeken en verzamelen.
 • Je hoeft niet te zoeken in verschillende media (print, web, social media, en het nieuws op radio en tv.), alles wordt in één keer doorzocht.
 • Online zoekresultaten zijn soms gemanipuleerd en vervuild met irrelevant nieuws. Een digitale knipselkrant gebruikt alleen informatie afkomstig van betrouwbare bronnen.

Een voorbeeld van een digitale knipselkrant is Newsdesk van LexisNexis.

De bronnen van LexisNexis

Als je gebruikt maakt van de oplossingen van LexisNexis, dan krijg je onder andere toegang tot:

 • Landelijke en regionale kranten
 • Blogs en forums
 • Tijdschriften
 • Radio- en TV uitzendingen
 • KVK bedrijfsinformatie
 • en nog veel meer.

Vind hier jouw digitale knipselkrant

Zonder geavanceerde tools is het maken van een digitale knipselkrant een tijdrovende klus. Om deze reden is het handig om LexisNexis in te schakelen. 

Bijvoorbeeld door het gebruik van Newsdesk, een media monitoring tool, waarmee je met een druk op de knop een digitale knipselkrant kunt maken en verspreiden. Je kunt deze digitale knipselkrant automatiseren, zodat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Nieuwsberichten worden dezelfde dag toegevoegd, zodat je altijd verzekerd bent van de laatste updates.

Of vraag een proefabonnement aan op onze onderzoeksoplossing Nexis.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs