Wat is een M&A proces?

Mergers & Acquisitions(fusies en overnames), ook wel M&A genoemd staat voor de combinatie bedrijfsfusies (mergers) en bedrijfsaankopen (acquisitions).

Voor veel bedrijven is een M&A-proces een instrument voor bedrijfsmatige groei, product uitbreiding, de ontsluiting van nieuwe markten of het vergroten van een positie in de markt. Voordat er überhaupt begonnen kan worden met een fusie of overname moet er onderzoek worden gedaan naar de organisatie die overgenomen gaat worden. Denk aan marktonderzoek, onderzoek naar de financiële status van een bedrijf of wie de concurrenten zijn. Zo voorkom je nare verrassingen later in het traject.

Ontdek hoe je succesvol onderzoek kan doen tijdens het fusies en overnames process

Gegevens voor het M&A-proces 

Om het M&A-proces gestructureerd uit te voeren en met succes af te sluiten, zijn M&A-managers aangewezen op actuele en betrouwbare marktinformatie. Hiertoe behoort o.a.:

 • Bedrijfsinformatie
  Potentiële overnamekandidaten of geïnteresseerde bieders moeten worden onderzocht op hun integriteit, om de rechtmatigheid van de transactie te waarborgen. Door middel van onderzoek kunnen ondernemingen ervoor zorgen dat ze niet met economische criminaliteit in aanraking komen.
 • Branche-informatie
  Op basis van betrouwbare branche gegevens kunnen ondernemingen vaststellen of er een geschikte markt bestaat voor de beoogde M&A-transactie en of trends door de overname kunnen worden gestimuleerd.
 • Informatie over de concurrentie
  Het is belangrijk dat je branchetrends en uitdagingen op concurrentiegebied tijdig waarneemt. Een goed begrip van de concurrentiepositie is cruciaal om jouw eigen afzetmogelijkheden te kunnen inschatten.

Een zware last op de schouders van de M&A-managers

Zware last voor de M&A managerM&A-managers zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding van de Mergers & Acquisitions-transactie. Hoe zwaar deze taak is en welke risico's hieraan verbonden zijn, toonden reeds vele mislukte fusies of overnames aan.

De verantwoordelijkheid om M&A-transacties op betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige gegevens te baseren, rust zwaar op de schouders van de M&A-manager. Zij moeten informatie grondig analyseren en op begrijpelijke wijze weergeven. De besluitvormers moeten zeker kunnen zijn van deze analyses.

Bij het zoeken naar informatie via het vrij toegankelijke internet bestaat het risico dat informatie incorrect is, of dat belangrijke informatie ontbreekt, die bijvoorbeeld verborgen blijft achter paywalls.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs