Wat is risicomanagement? De zes stappen

Risk management, ofwel Risico management, is het identificeren en kwantificeren van risico's binnen een organisatie en het opstellen van diverse maatregelen om deze risico's te mitigeren. Om op mogelijke risico's te kunnen anticiperen is het belangrijk om risico's vroegtijdig te signaleren. Risk management bestaat daarom uit zes stappen:

 • doelstelling vaststellen
 • risico's identificeren
 • inschatten
 • beoordelen
 • beheersen
 • monitoring.

Risk management is een continu proces, waarbij doorlopend de risico's gemonitord en gemeten moeten worden. Met monitoring kunnen risico's, zoals financiële risico’s, vroegtijdig worden gesignaleerd en blijvend worden gemonitord.

>>Start nu met het beperken van risico's in uw organisatie<<

Waarom risk management?

Risk management biedt een organisatie de mogelijkheid om snel te anticiperen op risico's, maar ook om in te spelen op kansen. Wanneer men focust op monitoring zorgt een organisatie dat zij als eerste op de hoogte is van mogelijke risico's maar ook als eerste de kansen in beeld heeft. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. De nieuwe kansen kunnen door onder andere financieel management omgezet worden in geweldige strategieën. Het is daarom van essentieel belang dat een organisatie goed haar risico's in beeld heeft te beginnen met het inschatten van risico's in haar directe omgeving.

Marktrisico's als wettelijke regels en voorschriften, reputatierisico's en land specifieke risico's zijn zeker aandachtsgebieden voor risk management. Ook door op voorhand risico's van cliënten, leveranciers en samenwerkingspartners in kaart te brengen kunnen financiële of juridische gevolgen voorkomen worden. Om bedrijven te helpen bij risk management zijn algemene standaarden in het leven geroepen. Organisaties kunnen ervoor kiezen om aan zo'n standaard te voldoen, maar in sommige gevallen zijn de standaarden contractueel verplicht. Zo is er een nieuwe internationale certificering in het leven geroepen die het belang onderstreept van risico afhankelijke due diligence. De ISO (International Standards Organisation) 19600 komt met een norm voor organisaties en bedrijven die hun compliance met anti-omkopings en anti-corruptie procedures willen certificeren. Om hieraan te kunnen voldoen biedt LexisNexis alle oplossingen.

Waarom kiezen voor LexisNexis?

Met risk management van LexisNexis krijgt u inzicht in uw risico's en kunt u hier sneller op anticiperen. Door grondig onderzoek te doen naar de markt, uw klanten, uw leveranciers, uw samenwerkingspartners voorkomt u dat uw organisatie voor verrassingen komt te staan. Met de risk management oplossingen van LexisNexis kunt u nog beter uw risico's identificeren en managen. Met de tools van LexisNexis kunt u:

 • Risico's in kaart brengen: LexisNexis ontsluit nieuws, bedrijfsinformatie, biografieën, paspoortdata, zwarte lijsten, Sanctie- en PEP lijsten,  landeninformatie en historische jurisprudentie die tot 35 jaar teruggaat. Met slechts één zoekopdracht raadpleegt u de complete bronnencollectie.
 • Screenen van bedrijven en personen: Met LexisNexis voldoet u aan de eisen van de toezichthouder. Op grond van drie wetten bent u verplicht om partijen te screenen voordat u gaat zakendoen: de WWFT, de UK Bribery Act en de FCPA.
 • Een veilige audit trail opmaken: Opgeslagen zoekresultaten vormen samen een professionele en veilige audit trail met gepersonaliseerde rapportages.
 • Risico's monitoren: Met LexisNexis kunt u uw risico's monitoren, zodat u vroegtijdig kunt anticiperen en u niet voor verrassingen komt te staan.
Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs