Wat is risicomanagement?

Risk management, ofwel risicomanagement, is het identificeren en kwantificeren van risico's binnen een organisatie en het opstellen van maatregelen om deze risico's te mitigeren. Risicomanagement zou onderdeel moeten zijn van het beleid van elke organisatie en is een continu proces. Een gedegen risicomanagementbeleid draagt bij aan het waarborgen van de continuïteit van een organisatie.

Zes stappen van risicomanagement:

Om op mogelijke risico's te kunnen anticiperen is het belangrijk om deze vroegtijdig te signaleren. Risk management model bestaat daarom uit zes stappen:

 1. doelstelling vaststellen
 2. risico's identificeren
 3. inschatten
 4. beoordelen
 5. beheersen
 6. monitoring

Risk management project is een continu proces, waarbij doorlopend de risico's gemonitord en gemeten moeten worden. Met monitoring kunnen risico's, zoals financiële risico’s, vroegtijdig worden gesignaleerd en blijvend worden gemonitord.

>>Beperk risico's voor uw organisatie met Nexis Diligence<<

Waarom risicomanagement?

Risk management biedt een organisatie de mogelijkheid om snel te anticiperen op risico's. Door op voorhand risico's van cliënten, leveranciers en samenwerkingspartners in kaart te brengen kunnen financiële of juridische gevolgen voorkomen worden.

Naar risico management biedt ook de mogelijkheid om in te spelen op kansen. Deze nieuwe kansen kunnen door onder andere financieel management omgezet worden in geweldige strategieën. Het is daarom van essentieel belang dat een organisatie goed haar risico's in beeld heeft te beginnen met het inschatten van risico's in haar directe omgeving.

Om bedrijven te helpen bij risk management zijn algemene standaarden in het leven geroepen. Organisaties kunnen ervoor kiezen om aan zo'n standaard te voldoen, maar in sommige gevallen zijn de standaarden contractueel verplicht. Zo is er een internationale certificering in het leven geroepen die het belang onderstreept van risico afhankelijke due diligence. De ISO (International Standards Organisation) 19600 komt met een norm voor organisaties en bedrijven die hun compliance met anti-omkopings en anti-corruptie procedures willen certificeren.

Risk management met LexisNexis

Bij risk management is het dus belangrijk om een compleet overzicht te hebben van de risico’s die voor jouw organisatie van toepassing zijn.

Met de risk management oplossingen van LexisNexis krijgt u inzicht in uw risico's en kunt u hier sneller op anticiperen. Met de tools van LexisNexis kunt u:

 • Risico's in kaart brengen: LexisNexis ontsluit nieuws, bedrijfsinformatie, biografieën, paspoortdata, zwarte lijsten, Sanctie- en PEP lijsten,  landeninformatie en historische jurisprudentie die tot 35 jaar teruggaat. Met slechts één zoekopdracht raadpleegt u de complete bronnencollectie.
 • Screenen van bedrijven en personen: u voldoet aan de eisen van de toezichthouder. Op grond van drie wetten bent u namelijk verplicht om partijen te screenen voordat u gaat zakendoen: de WWFT, de UK Bribery Act en de FCPA.
 • Een veilige audit trail opmaken: Opgeslagen zoekresultaten vormen samen een professionele en veilige audit trail met gepersonaliseerde rapportages.

>>Op zoek naar een risk management oplossing? Neem contact op via het formulier

Wat is risicomanagement?

Risicomanagement is het identificeren en kwantificeren van risico's binnen een organisatie en het opstellen van diverse maatregelen om deze risico's te mitigeren. Om op mogelijke risico's te kunnen anticiperen is het belangrijk om risico's vroegtijdig te signaleren.

Waarom is risicomanagement belangrijk?

Risicomanagement biedt een organisatie de mogelijkheid om snel te anticiperen op risico's, maar ook om in te spelen op kansen. Wanneer men focust op monitoring zorgt een organisatie dat zij als eerste op de hoogte is van mogelijke risico's maar ook als eerste de kansen in beeld heeft. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. De nieuwe kansen kunnen door onder andere financieel management omgezet worden in geweldige strategieën

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs