Wat is beneficial ownership?

De betekenis van UBO is een ultimate beneficial owner of de uiteindelijke belanghebbende. Meer uitgebreid: een “beneficial owner” verwijst volgens de Financial Action Task Force (FATF) naar de natuurlijke persoon die uiteindelijk eigenaar is van of zeggenschap heeft (hebben) over een klant en/of de natuurlijke persoon namens wie een transactie wordt uitgevoerd. Dit omvat ook de personen die de uiteindelijke controle uitoefenen op een rechtspersoon of regeling.

Ondanks dat dit een nuttige definitie is, bestaat er geen vaste, wereldwijde norm voor de toepassing van dergelijke richtlijnen in verschillende regio’s. Daarnaast kan de UBO een soort bewegend doelwit zijn. De regelgeving is zelden statisch en de nationale en supranationale wetgeving is voortdurend in ontwikkeling. Dat maakt het vaak lastig om een UBO te identificeren.

Webinar: de UBO achterhalen met Nexis Diligence

Het identificeren van UBO's kan lastig zijn in de praktijk. In ons webinar op dinsdag 16 februari vertellen wij u meer over UBO's aan de hand van onze due diligence oplossing Nexis Diligence, die de UBO-data van miljoenen organisaties bevat.

In dit webinar komt o.a. aan bod:

 • een korte toelichting op Ultimate Beneficial Ownership
 • de uitdagingen rondom het identificeren van beneficial owners
 • hoe u UBO's kunt identificeren met Nexis Diligence (demo)

Meer informatie en aanmelden

Waarom een UBO check belangrijk is

Om te voorkomen dat ze zaken doen met criminele partijen zijn financiële dienstverleners, en in feite alle bedrijven die internationaal actief zijn, in Nederland verplicht een UBO-verklaring op te stellen waarin de identiteit van een UBO wordt vastgesteld.
Hiermee voldoen deze bedrijven aan de naleving van de nationale en internationale wetten op het gebied van witwassen (AML), omkoping en corruptie en regelgeving met betrekking tot Know Your Customer (KYC) en de WWFT. En dat wordt steeds belangrijker: hoge boetes en reputatieschade liggen op de loer.
Meer weten over het beperken van risico's door het doen van een UBO check? Download de brochure

UBO register 27 september 2020

Nog een reden waarom het achterhalen van een UBO zo belangrijk is, is het UBO register. Per 27 september 2020 geldt er een UBO-register voor Nederlandse bedrijven. Vanaf dan treedt het register in werking waarin de UBO van Nederlandse privaatrechtelijke rechtspersonen en ondernemingen geregistreerd worden.

De registratieplicht geldt voor bv’s en (niet-beursgenoteerde) nv’s, stichtingen, verenigingen, onderlinge waarborgmaatschappijen, coöperaties, maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen en kerkgenootschappen.

UBO in de Europese Unie

In maart 2019 werd binnen de EU de richtlijn Anti-Money Laundering: Beneficial Ownership of Corporate Entities Regulations 2019 van kracht. Als aanvulling op het bovenstaande, wijzigt de Vijfde anti-witwasrichtlijn (AMLD) het criterium ‘betrouwbare en onafhankelijke bron’ voor de verificatie van klantgegevens door de toevoeging: indien beschikbaar, elektronische identificatiemiddelen.

Ook wordt er een aantal nieuwe maatregelen toegevoegd, waaronder:

 1. uitbreiding van de transparantieverplichtingen, inclusief UBO, naar alle belastingadviesbureaus en fondsen
 2. mogelijke vermindering van het beneficial ownership van 25% naar 10% wanneer een entiteit een aanzienlijk risico op het witwassen van geld of belastingontduiking vormt
 3. verbeterde due diligence bij de behandeling van transacties uit landen met een hoog risico, en
 4. het achterhalen van de bron van het geld en hun vermogen

Vanaf 27 september 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in een UBO-register in te schrijven. Ook dit register is een resultaat van Europese regelgeving.

European Parliament

UBO controleren met Nexis Diligence

Wilt u meer inzicht in verborgen belanghebbenden die mogelijk een gevaar kunnen vormen voor uw organisatie? Met de risk management oplossingen van LexisNexis kunt u nog beter uw risico's identificeren en managen. Door grondig onderzoek te doen naar de markt, uw klanten, leveranciers en samenwerkingspartners voorkomt u dat uw organisatie voor verrassingen komt te staan.

Onze screening tool Nexis Diligence™ bevat Dun & Bradstreet® UBO data over miljoenen ondernemingen wereldwijd. Maar ook informatie afkomstig van zwarte lijsten, PEP- en sanctielijsten en volglijsten. Zo kunt u in één zoekopdracht alle relevante informatie vinden en inzichtelijk maken of er mogelijk risico's zijn.

Wilt u meer weten? Vraag dan een vrijblijvende demo aan via het formulier

Vraag een gratis demo aan
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs