Onderzoek oplossingen voor Hogescholen en Universiteiten

Bij wetenschappelijk onderzoek draait het allemaal om de bronnen. Deze moeten betrouwbaar, correct en actueel zijn. Ken je Nexis Uni al?  Nexis Uni is met name geschikt voor HBO- en universitaire studenten en medewerkers, evenals bibliotheekgebruikers die op zoek zijn naar nationale en internationale nieuws- en bedrijfsinformatie.

Diepgaande kennis voor een succesvolle afronding van jouw studie

Om een succesvolle student te zijn, moet je kunnen aantonen dat je inzicht hebt in vakinhoudelijke kennis en deze ook kunt toepassen. Met name op het gebied van het schrijven van scripties en proefschriften is een diepgaande gedetailleerde kennis over het gekozen onderwerp een vereiste. Van oudsher is de bibliotheek de plek waar je de informatie vindt waarop je jouw onderzoek kunt baseren.

Naast documentatie en tijdschriften kunnen ook digitale informatiedatabases waardevolle kennis voor jouw onderzoek bevatten. Het gaat hierbij echter niet om informatie die je kunt vinden via de vrij beschikbare online zoekmachines. Deze zoekmachines doen onderzoek verleidelijk gemakkelijk lijken, maar zijn eigenlijk niet geschikt voor wetenschappelijk werk. De reden hiervoor is dat veel informatie door gebruikers is gegenereerd en er dus geen garantie bestaat voor correcte en betrouwbare gegevens bij Google & Co.

Professionele onderzoekstools bieden een oplossing. Ze zijn op veel bibliotheken, hogescholen of scholen beschikbaar en kunnen in principe gratis worden gebruikt. Betrouwbare gegevens vormen de basis voor een succesvol onderzoek of succesvolle onderwijsactiveit.

Free Web vs. Deep Web

Free Web vs. Deep WebOp het vrij toegankelijke internet zijn bepaalde gegevens deels ontoegankelijk voor openbare zoekmachines, doordat ze bijvoorbeeld achter paywalls verborgen zijn.

Hoe kun je dan toch andere en betrouwbare informatie, zoals artikelen uit geprinte publicaties, vinden en gebruiken? De oplossing luidt: Deep Web. Het Deep Web vormt het deel van het internet dat niet vrij toegankelijk is via gratis zoekmachines. Gebruikers van academische onderzoekstools kunnen via een platform toegang krijgen tot uitgebreide informatie die voor de normale internetgebruiker verborgen blijft.

Een ijsberg symboliseert het verschil tussen het Free Web en het Deep Web: het vrij beschikbare internet is het kleine, zichtbare topje van de ijsberg. Het grootste deel bevindt zich echter onder water, wat ook betekent dat het grootste deel van de bestaande informatie niet zichtbaar is op het Free Web.

De juiste gegevens pikken uit een zee van informatie

De hoeveel informatie op het Free Web is immens. De miljoenen resultaten, die we gewoonlijk voor één zoekopdracht ontvangen, kunnen onmogelijk allemaal worden verwerkt. Het kost onnodig veel waardevolle tijd om al deze zoekresultaten te verwerken en hieruit kwalitatief hoogwaardige gegevens voor jouw wetenschappelijk werk te selecteren.

Aangezien het Deep Web nog veel meer informatie bevat dan het Free Web, hebben we met een nieuwe uitdaging te maken. Via nauwkeurige filteropties kunnen de resultaten echter zinvol worden gestructureerd en tot een hoeveelheid worden teruggebracht die eenvoudig handmatig kan worden verwerkt. Mogelijke filteropties zijn bijvoorbeeld publicatietype, publicatienaam, bronnen, bedrijfsinformatie, branche-informatie, persoonsinformatie en taal of regio.

Met deze filteropties krijg je alleen de zoekresultaten die voor jouw relevant zijn en die hoogwaardige en betrouwbare informatie bevatten.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs