Beneficial ownerships registreren

1 September 2017 10:54am
Beneficial ownership

Aantal registers van Beneficial ownership stijgt

Toen de Panama Papers in april 2016 door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten werden gepubliceerd, kon niemand voorspellen waar de onthullingen over belastingontduiking via offshore bankrekeningen en lege vennootschappen toe zouden leiden. Meer dan een jaar later is het einde nog steeds niet in zicht. Het laatste slachtoffer? De politieke loopbaan van Nawaz Sharif, die door het Hooggerechtshof werd afgezet als premier van Pakistan. De Guardian, die het "het meest serieuze politieke gevolg van de Panama Papers tot nu toe" noemde, berichtte dat Sharif's kinderen in de documenten worden gelinkt aan de koop van vastgoed in Londen via offshore bedrijven op de Britse Maagdeneilanden toen zij nog minderjarig waren. Sharif is echter niet de enige. Tientallen senior overheidsfunctionarissen bevonden zich in het middelpunt van de aandacht nadat de Panama Papers waren gepubliceerd, waaronder de premier van IJsland, Sigmundur Davio Gunnlaugsson, die gedwongen werd af te treden in de maand waarin de Papers werden gepubliceerd nadat bleek dat hij en zijn vrouw via een offshore bedrijf obligaties bezaten in omgevallen IJslandse banken. Dankzij de strijd om meer transparantie te creëren inzake Beneficial ownership en corruptie tegen te gaan, hebben bedrijven te maken met een verhoogd compliancerisico.


Gebrek aan gecentraliseerde registers van Beneficial ownership bemoeilijkt compliance-inspanningen

Het is niet verrassend dat er nog steeds nieuwe onthullingen uit de Panama Papers worden bekendgemaakt. Met 11,5 miljoen documenten die informatie bevatten over 200.000 offshore entiteiten, is het een langzaam proces om alle informatie te lezen en deze vervolgens te onderzoeken. Wat echter niet langzaam verloopt, zijn de inspanningen om wetten op te stellen die meer transparantie bieden in de complexe juridische structuren en bedrijfsmatige instrumenten die kunnen worden gebruikt om Beneficial ownership te verhullen. Beneficial ownership kan uiteraard ook voor legitieme doeleinden worden gebruikt: een bedrijf kan bijvoorbeeld gebruikmaken van Beneficial ownership om zich te distantiëren van een nieuwe onderneming totdat deze bewezen succesvol is, of een beroemdheid of politicus kan Beneficial ownership gebruiken om een verblijfplaats vanwege privacy- of veiligheidsredenen uit de openbare registers te houden. De Panama Papers tonen echter aan dat Beneficial ownership tevens eenvoudig kan worden gebruikt om corrupte of illegale praktijken te verhullen, waaronder belastingontduiking, witwaspraktijken, terrorismefinanciering en wapenhandel.

Naast de bestaande wetten in de EU, het VK en de VS, die zijn omschreven in ons e-book, "The Hidden World of Beneficial Ownership", hebben verschillende bekende belastingparadijzen deze zomer hun eigen transparantieprogramma's opgesteld m.b.t. Beneficial owners.

  • De Britse Maagdeneilanden hebben wetgeving opgesteld om een database van Beneficial ownership te implementeren, het Beneficial Ownership Secure Search (BOSS) System, om te voldoen aan de afspraken die de eilanden in april 2016 met het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt.
  • De Beneficial Ownership of Legal Persons (Guernsey) Law, 2017 werd eind juli koninklijk bekrachtigd en trad medio augustus officieel in werking.
  • Het Cayman Islands Beneficial Ownership Regime werd op 1 juli 2017 van kracht, waarmee een niet-publiek, gecentraliseerd register van registreerbare bedrijven en personen werd opgericht.

Het wereldwijde juridische landschap ontwikkelt zich sterk als gevolg van de Panama Papers. Websites als OwnershipTransparency.com en OpenOwnership.org zijn samenwerkingsinitiatieven tussen ngo's, landen en ondernemingen, die zich richten op Beneficial ownership. Wereldwijd werken landen aan een manier om in de behoefte aan transparantie inzake het eigendom en beheer van bedrijven te voorzien. Bedrijven staan meer dan ooit onder druk om compliancerisico aan te pakken. Zonder een uitgebreid, wereldwijd register van Beneficial owners, is de kwaliteit en het bereik van de due diligence die u uitvoert echter belangrijker dan ooit. Beschikt u over de juiste tools en processen om compliancerisico's te beperken als het gaat om Beneficial ownership? Bekijk nu hier onze oplossingen.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: 020 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op LinkedIn of Twitter
  • Ga naar nieuws voor interessante artikelen, whitepapers en blogs