Halfjaarlijks verslag ISO 37001

8 May 2017 3:26pm
ISO 37001

Halfjaarlijks verslag met betrekking tot de ISO 37001


In oktober 2016 introduceerde de International Standards Organisation de ISO 37001; een nieuwe norm voor organisaties en bedrijven die hun compliance met anti-omkopings- en anticorruptieprocedures willen certificeren. En inmiddels, zes maanden later, is deze norm overgenomen door bedrijven en organisaties in veel verschillende landen.


Wereldwijde verspreiding

De ISO 37001 is goedgekeurd door de normalisatie-instituten van 37 landen en wordt al door veel andere landen over de hele wereld ondersteund. Deze maand was Peru het eerste Zuid-Amerikaanse land dat de norm implementeerde. Een van de redenen hiervoor is dat er in dit land in 2015 bijna $ 4 miljard is verdwenen door verduistering van publieke fondsen, omkoping en andere vormen van corruptie. Het gemeentebestuur van de Canadese stad Montreal heeft iemand aangesteld om te analyseren en adviseren hoe de principes van de ISO 37001-norm in deze stad kunnen worden toegepast. En eerder deze maand heeft het Corrupt Practices Investigation Bureau (CPIB) van Singapore de Singapore Standard gelanceerd – een norm die gebaseerd is op de ISO 37001. De norm wordt ook veel toegepast in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Colin Keeney van Deloitte merkt op dat zes van de 37 landen die de norm hebben opgesteld afkomstig zijn uit deze regio.

Het lijkt erop dat de norm het komend jaar door nog meer bedrijven zal worden overgenomen. In januari schreef het tijdschrift Compliance Week dat 56% van de ondervraagde bedrijven van plan is om volgend jaar het certificeringsproces in werking te zetten. De toenemende vraag blijkt ook uit het feit dat er bijvoorbeeld in Frankrijk, Dubai, Singapore en Canada al cursussen worden gegeven over hoe bedrijven deze nieuwe norm kunnen implementeren. Zo wordt er aan de École de Technologie Supérieure (ETS) in Montreal een vijfdaagse cursus gegeven door twee voormalig hoofdcommissarissen van de politie van de provincie Quebec. Er wordt ook gemeld dat verschillende bedrijven een ISO 37001-certificering willen behalen nadat ze vervolgd zijn wegens omkopingsmisdrijven.


Een flexibele norm

De ISO 37001 is bedoeld als een flexibele norm die toegepast kan worden door bedrijven en ondernemingen van ieder formaat. Om aan de norm te voldoen, moeten organisaties 'redelijke en evenredige beleidslijnen, procedures en controlemechanismes' implementeren. Dit betekent dat een bedrijf met veel leveranciers, of een bedrijf dat actief is in een sector of een land met een groot risico op corruptie meer moet investeren in zijn complianceprogramma dan een bedrijf dat minder risico's loopt.

Tot dusver heeft de norm het gewenste effect gehad. Hij is geïmplementeerd door publieke instellingen in landen zoals Peru en Singapore, en door grote, kleine en middelgrote ondernemingen. De norm wordt zelfs gebruikt om anti-omkoping- en anti-corruptiesystemen in de sport te verbeteren en wordt onder andere gebruikt door het Finnish Centre for Integrity in Sport. Vanwege de toenemende druk op internationale sportorganisaties om maatregelen te nemen tegen omkoping en corruptie, willen ook andere sportorganisaties zich in de toekomst laten certificeren.


De toekomst van de ISO 37001-norm

In de eerste zes maanden na de introductie van de ISO 37001 is gebleken dat het niet alleen een manier is voor bedrijven om juridische vervolging vanwege financiële criminaliteit te ontlopen. Een van de eerste ondernemingen die de certificering behaalde was het internationaal opererende Italiaanse olie- en gasbedrijf Eni. Minder dan twee weken later werd de CEO van het bedrijf gearresteerd op beschuldiging van omkoping en corruptie. Bedrijven moeten de ISO 37001-norm dus gebruiken om hun mechanismen voor de preventie en opsporing van omkoping en corruptie echt te verbeteren.

Hoe effectief de norm in de praktijk is, is nog niet helemaal duidelijk. Dit wordt voor een groot deel bepaald door de mate waarin hij zal worden toegepast. Als de meeste bedrijven in een bepaalde sector ISO 37001-gecertificeerd zijn, zullen andere bedrijven onder druk van hun stakeholders besluiten om hun voorbeeld te volgen. Als ze dit niet doen, zal een concurrerend, gecertificeerd bedrijf namelijk betrouwbaarder overkomen en dus gezien worden als een betere partner. Ten tweede zal de norm effectiever zijn als overheden bedrijven verplichten om zich te laten certificeren om in aanmerking te komen voor publieke aanbestedingen. In Peru kunnen de ministeries bepalen of een ISO 37001-certificering nodig is om overheidsopdrachten in de wacht te kunnen slepen. De toekomst zal uitwijzen of dit alles daadwerkelijk zal gebeuren.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: 020 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op LinkedIn of Twitter
  • Ga naar nieuws voor interessante artikelen, whitepapers en blogs