Handhavingsacties FCPA in 2016 reiken wereldwijd

26 January 2017 2:32pm

Handhavingsacties FCPA in 2016 reiken wereldwijd

Israël, Brazilië, Verenigde Staten, Nederland - ondernemingen met een hoofdkantoor in een van deze landen hebben in 2016 vanwege handhavingsacties van de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) een schikking moeten treffen. Hierin stonden zij niet alleen. 23 andere bedrijven in landen wereldwijd hadden te maken met vergelijkbare handhavingsacties, waardoor het totaal aan schikkingsbedragen voor FCPA-zaken vorig jaar een recordhoogte bereikte van USD 2,48 miljard. En dat is niet het enige record dat sneuvelde. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld dertien handhavingsacties per jaar, in 2016 waren dat er ruim twee keer zoveel. Bovendien betaalden de vier eerder genoemde bedrijven elk zo'n groot bedrag aan schikkingen dat ze daarmee een plek veroverden in de top tien van grootste FCPA-zaken aller tijden. De handhavingsacties hadden onder meer betrekking op:

 • Teva Pharmaceuticals Industries Ltd. (Israël) - Kwam overeen USD 238 miljoen te betalen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) in het kader van een deferred prosecution agreement (uitstel van vervolging) van drie jaar en daarnaast een disgorgement (boetebedrag) van USD 236 miljoen te betalen aan de Amerikaanse commissie van toezicht op het effecten- en beurswezen (SEC) vanwege in totaal USD 519 miljoen aan FCPA-overtredingen in Oekraïne, Mexico en Rusland.
 • Odebrecht S.A. en Baskem S.A. (Brazilië) - Erkende medeplichtigheid aan het overtreden van de FCPA, wat leidde tot het betalen van een totaalsom van USD 419,8 miljoen aan strafrechtelijke boetes, disgorgement en rente.
 • Och-Ziff Capital Management Group (U.S.) - Betaalde het DOJ en de SEC USD 412 miljoen voor strafrechtelijke en civiele overtredingen van de FCPA in het kader van een deferred prosecution agreement van drie jaar, waarbij de durfkapitaalfirma medeplichtigheid aan overtreding van bepalingen in de FCPA met betrekking tot anti-omkoping, vervalsen van gegevens en het ontbreken van toereikende interne beheersingsmaatregelen ten laste werden gelegd.
 • VimpelCom Limited (Nederland) - Het moederbedrijf en de dochteronderneming in Oezbekistan, Unitel LLC, betaalden USD 397,6 miljoen aan het DOJ en de SEC voor medeplichtigheid aan overtreding van bepalingen in de FCPA met betrekking tot anti-omkoping, vervalsen van gegevens en het ontbreken van toereikende interne beheersingsmaatregelen vanwege het betalen van steekpenningen aan een Oezbeekse overheidsambtenaar gedurende een periode van zes jaar tot aan 2012.

De boodschap is duidelijk: bedrijven hebben goede interne beheersingsmaatregelen nodig evenals een solide due diligence- en monitoringstrategie om effectief compliancerisico's te beperken.

Drie lessen met betrekking tot regulatory compliance uit 2016

Natuurlijk hadden compliancespecialisten al voorspeld dat de FCPA buiten de eigen landsgrenzen zou reiken en ook dat het Amerikaanse ministerie voor controle op buitenlandse activa (OFAC) met vergelijkbare anti-omkoop en -corruptie (ABC) en antiwitwaswetten (AML) voor andere rechtsgebieden wereldwijd zou komen. Toen kwam de publicatie van de Panama Papers, wat overheidsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties alleen maar sterkte in hun vastberadenheid om zich hard te maken voor meer transparantie en om corruptie tegen te gaan in het internationale bedrijfsleven. Global Finance schrijft: ''Vandaag de dag bezorgen afkortingen als FATF (Financial Action Task Force), OFAC (het Amerikaanse ministerie voor controle op buitenlandse activa), KYC (Know Your Costumer), FCPA (de Amerikaanse wet tegen corrupte praktijken in het buitenland) en MiFID II (de EU-richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten) compliancespecialisten overal ter wereld nachtmerries.'' Hoe kun je compliance blijven waarborgen in een wereld die steeds complexer wordt en waarin regelgeving zich steeds verder ontwikkelt?

Les 1 - Ga ervan uit dat de FCPA steeds verder buiten de eigen landsgrenzen reikt

Wat de handhavingsacties van de FCPA in 2016 zeker hebben aangetoond, is dat bedrijven aansprakelijk kunnen worden gesteld, ongeacht waar ze zijn gevestigd. Van de 27 gevallen hadden 16 bedrijven hun hoofdkantoor in de VS. Verder betrof het twee bedrijven in Brazilië, twee in het Verenigd Koninkrijk en bedrijven in België, Canada, Chili, Duitsland, Israël, Nederland en Zwitserland.

Les 2 - Elke branche met wereldwijde bedrijfsactiviteiten is kwetsbaar

Bepaalde bedrijfstakken worden gezien al corrupt, maar niet alleen financiële dienstverleners, bouwondernemingen en de mijnbouwsector moeten solide strategieën hebben om risico's te beperken. Verschillende bedrijfstakken kregen vorig jaar te maken met FCPA-handhavingsacties, waaronder bedrijven uit de luchtvaartsector, het bankwezen, de drankenindustrie, de computerbranche (software, clouddiensten en hardware), entertainment, de farmaceutische/biomedische industrie en de vervoersbranche.

Les 3 - Toezicht op dochterondernemingen is essentieel voor compliance

In 2016 hadden verschillende overtredingen van de FCPA betrekking op dochterondernemingen met bedrijfsactiviteiten in het buitenland.

Toezichthouders stelden moedermaatschappijen aansprakelijk voor het ontbreken van toereikende interne beheersingsmaatregelen die aan het licht hadden moeten brengen dat dochterondernemingen met oneigenlijke betalingen en geschenken opdrachten in hun rechtsgebieden probeerden te verkrijgen. De dochterondernemingen zelf werd in de regel omkoping ten laste gelegd. Het risico is met name hoog bij farmaceutische/biomedische ondernemingen die hun activiteiten uitbreiden naar China en Rusland waar artsen en andere beslissingsbevoegden bij publieke gezondheidsinstellingen worden aangemerkt als ambtenaren.

Les 4 - Landen werken samen bij handhavingsacties

Toen het DOJ ter handhaving van de FCPA actie ondernam tegen VimpelCom Limited, waren bij deze actie ten minste 11 landen betrokken. En ook de SEC kreeg bij haar onderzoek naar VimpelCom Limited assistentie van effectentoezichthouders uit negen landen. De grensoverschrijdende samenwerking werd benadrukt door het Nederlandse Openbare Ministerie - dat voor de eerste keer in de geschiedenis een persbericht in het Engels uitstuurde, waarin het stelde dat ''Corruptie internationaal bestreden moet worden. Deze internationale aanpak laat zien dat corruptie niet wordt getolereerd en dat er hoge boetes worden opgelegd.'' Vanwege de gezamenlijke inspanningen kreeg het Openbare Ministerie een deel van het boetebedrag dat het DOJ had opgelegd.

Wereldwijde focus op het bestrijden van corruptie

Het DOJ en de SEC waren vorig jaar druk bezig, maar zij waren zeker niet de enige toezichthouders die zich extra inspanningen getroostten om een halt toe te roepen aan omkoping en corruptie. Begin 2016 legde het Verenigde Koninkrijk de laatste hand aan zijn eerste Deferred Prosecution Agreement (DPA), die, op grond van de UK Bribery Act uit 2010, specifiek betrekking heeft op het strafbaar stellen van het niet adequaat voorkomen van omkoping door een gelieerd persoon, waarmee bedrijven een voorproefje kregen van wat zij de komende jaren nog kunnen verwachten. Afgelopen november nog nam Frankrijk een nieuwe anticorruptiewet aan die is bedoeld om ''langdurige juridische procedures te bespoedigen,'' zo meldt VOA News. Op grond van de nieuwe wet kunnen boetes worden opgelegd tot 30 procent van de jaaromzet van een bedrijf. De wet schrijft ook voor dat schikkingen moeten worden behandeld tijdens een openbare hoorzitting, waardoor het niet naleven van regelgeving niet alleen tot hogere financiële kosten leidt, maar ook meer reputatieschade met zich meebrengt. Ook Canada en Brazilië hebben in de afgelopen jaren anti-omkoop- en corruptiewetten ingevoerd die over de landsgrenzen reiken. Zo voerde Canada in 2013 de Fighting Foreign Corruption Act in en Brazilië in 2014 de Clean Company Act.  De boodschap voor 2017: Bedrijven moeten erop toezien dat hun due diligence en monitoring even ver reiken als hun wereldwijde bedrijfsactiviteiten om compliance voor het toenemende aantal wetten- en sanctiestelsels te kunnen waarborgen.

Drie manieren om deze informatie nu te verwerken

 1. Download onze whitepaper voor meer informatie over handhaving van de FCPA.
 2. Bekijk hoe de oplossingen van LexisNexis aansluiten bij uw werkprocessen op het gebied van due diligence en monitoring.
 3. Deel dit blog op LinkedIn om met uw collega's en relaties hierover in gesprek te blijven.
Neem contact met ons op
Telefoonnummer: 020 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op LinkedIn of Twitter
 • Ga naar nieuws voor interessante artikelen, whitepapers en blogs