Hoe gaat u nepnieuws tegen?

17 July 2017 1:59pmNepnieuws is een kracht die op meerdere fronten vernietigend werkt.


Allereerst ondermijnt nepnieuws de geloofwaardigheid van de gevestigde nieuwsmedia. Als nieuwsconsumenten worden bedolven onder een stortvloed aan online berichten, waarvan sommige objectieve verslagen zijn en sommige complete fictie, zijn ze eerder geneigd om alles met dezelfde scepsis en wantrouwen te lezen.

Ten tweede brengt nepnieuws grotere politieke verdeeldheid met zich mee en schaadt het mogelijk de integriteit van democratische verkiezingen.

Ten derde zorgt nepnieuws voor grotere maatschappelijke verwarring over actuele kwesties die van invloed zijn op de samenleving. Als burgers niet met zekerheid kunnen uitmaken welke nieuwsberichten waar zijn en welke verzonnen, bestaat er geen gemeenschappelijk beeld van de feiten om de dialoog over aan te gaan.

Tenslotte kan nepnieuws een buitengewoon funest effect hebben op een merk of de reputatie van een bedrijf. Een negatief online artikel dat gedeeld wordt via social media kan het imago, het marktaandeel en zelfs de totale waarde van een bedrijf schaden, ook als dat artikel een compleet verzinsel is van de auteur.

Wil je weten wat je kunt doen om nepnieuws tegen te gaan? Download dan onze whitepaper "Hoe gaat u nepnieuws tegen?"

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: 020 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op LinkedIn of Twitter
  • Ga naar nieuws voor interessante artikelen, whitepapers en blogs