Internet-trollen social media

13 February 2017 2:32pm
Twitter verified internet-trollen

Dit weekend bracht NRC Next exclusief nieuws. Uit hun eigen onderzoek bleek dat de politieke partij DENK 'internet-trollen' zou inzetten op social media. Internettrollen zijn nepaccounts op sociale media zoals Twitter en Facebook. Sommige identiteiten zouden zijn verzonnen, maar ook foto's van personen zouden zijn gestolen voor deze nepaccounts. Politieke partij DENK zou deze internettrollen gebruiken om berichten te verspreiden ten behoeve van hun DENK-campagne. Het zou gaan om minimaal twintig van deze nepaccounts die verantwoordelijk zijn voor meer dan 1636 berichten. DENK heeft woensdag 15 februari gereageerd op de berichten dat de inzet van internettrollen het werk was van 'jongeren' en het niet meer zal gebeuren. Dat het bericht is opgepakt door de media is goed te zien aan de piek op zaterdag 11 februari in onderstaande grafiek.

Berichtgeving DENK

Nepaccounts

Nepaccounts op het internet zijn niet nieuw en al langer een probleem. Bij de opkomst van Twitter hadden voornamelijk beroemdheden al problemen met nepaccounts. Daarom heeft Twitter in 2009 'Verified accounts' ingevoerd. Vandaag de dag kan een account geverifieerd worden als het om een account gaat van algemeen belang. Hieronder vallen accounts van gebruikers op het gebied van muziek, acteren, mode, overheid, politiek, religie, journalistiek, media, sport, het bedrijfsleven en andere belangrijke interessegebieden. Ondanks de invoering van deze maatregel blijkt dat het aantal nepaccounts binnen Twitter nog erg groot is. Uit een Brits onderzoek van dit jaar is gebleken dat er binnen Twitter zo'n 350.000 nepaccounts zijn. Deze nepaccounts zijn onderdeel van een botnet: ze kunnen nepnieuws verspreiden, invloed hebben op meningen en specifieke topics trending maken. Het gevolg kan zijn dat er een maatschappelijke opinie ontstaat die gebaseerd is op leugens.

Media monitoren

Door de opkomst van nepnieuws en de internettrollen/nepaccounts is het belangrijker dan ooit om de media te monitoren en te analyseren. Komt er een verdacht bericht binnen of is er iemand die altijd negatief is over jouw post? Zoek dan uit wie er achter het bericht zit. Vind je het verdacht? Ga dan verder op onderzoek uit. Begin bijvoorbeeld met het controleren van de foto. Met Google afbeeldingen kan je iemand zijn foto googelen of gebruik een tool als Tineye. Komt het niet overeen? Neem dan contact op met het sociale medium. Uiteraard kun je ook speciale tools inzetten om het sociale mediaverkeer te monitoren, zodat je direct getipt wordt zodra er ergens een discussie losbarst over jouw partij, jouw onderwerp of jouw posts. De impact van nepnieuws door internet-trollen kan heel groot zijn voor bijvoorbeeld de verkiezingen; net als de negatieve impact voor DENK wanneer naar buiten komt dat zij internet-trollen hebben ingezet. De macht van de (sociale) media is enorm, reden te meer om het goed te monitoren.

Wil je meer weten over het monitoren van social media? Neem dan contact met ons op.

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/10/de-trollen-van-denk-6641045-a1545547
https://support.twitter.com/articles/20170297
http://www.bbc.co.uk/news/technology-38724082
http://www.nu.nl/internet/2714668/kamerleden-willen-verbod-nepaccounts-twitter.html
http://www.huffingtonpost.com/craig-kanalley/twitter-verified-accounts_b_2863282.html
https://tineye.com/
https://www.lexisnexis.nl/producten-en-diensten/media-monitoring-en-analyse

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: 020 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op LinkedIn of Twitter
  • Ga naar nieuws voor interessante artikelen, whitepapers en blogs